Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπουρδέτο Κέρκυρας

01 Ιούνιος, 2023

Το μπουρδέτο, το φαγητό των ψαράδων, είναι μία χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών, με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, την κόκκινη σάλτσα και τη δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Για το πιάτο αυτό επιλέγονται κατά προτίμηση σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, ροφοί, γόπες, ακόμα και σαρδελίτσες -απαραίτητη προϋπόθεση το ψάρι να είναι φρέσκο-, ενώ η καταγωγή και η ονομασία του προέρχονται από την Ιταλία και ιδιαίτερα τη Βενετία, όπου brodetto σημαίνει ζωμός. Οι ψαράδες της Κέρκυρας υποδεικνύουν τα πετρόψαρα ως τους ιδανικούς πρωταγωνιστές για το καλύτερο μπουρδέτο, με τις σκορπίνες και τους ροφούς να ακολουθούν, ενώ, σύμφωνα πάντα με τους "ειδικούς", στη συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται και φρέσκα μπακαλιαράκια. Ωστόσο, μην μπερδευτείτε από το γεγονός ότι το φαγητό έχει κόκκινη σάλτσα και θεωρήσετε αυτονόητη την παρουσία ντομάτας! Όχι! Το μπουρδέτο, σύμφωνα με τις Κερκυραίες νοικοκυρές αυτή τη φορά, χρειάζεται πολύ σκόρδο και πολύ κοκκινοπίπερο, τόσο που το φαγητό να μοιάζει σαν κοκκινιστό, χωρίς όμως να περιέχει ούτε ίχνος ντομάτας.

 

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρι (πέρκα, ροφός, λαυράκι, μπακαλιάρος, γαλέος)
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1κουταλάκι  κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • 1 κουταλιά κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • Αλάτι
  • Χυμό μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε τα πιπέρια και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει κόκκινο χρώμα το ελαιόλαδο, τοποθετούμε το ψάρι, αλατίζουμε και ρίχνουμε μια κούπα νερό.
  3. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα, η σάλτσα θα πρέπει να είναι δεμένη.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store