Το μπουρδέτο, το φαγητό των ψαράδων, είναι μία χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών, με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, την κόκκινη σάλτσα και τη δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Για το πιάτο αυτό επιλέγονται κατά προτίμηση σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, ροφοί, γόπες, ακόμα και σαρδελίτσες -απαραίτητη προϋπόθεση το ψάρι να είναι φρέσκο-, ενώ η καταγωγή και η ονομασία του προέρχονται από την Ιταλία και ιδιαίτερα τη Βενετία, όπου brodetto σημαίνει ζωμός. Οι ψαράδες της Κέρκυρας υποδεικνύουν τα πετρόψαρα ως τους ιδανικούς πρωταγωνιστές για το καλύτερο μπουρδέτο, με τις σκορπίνες και τους ροφούς να ακολουθούν, ενώ, σύμφωνα πάντα με τους "ειδικούς", στη συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται και φρέσκα μπακαλιαράκια. Ωστόσο, μην μπερδευτείτε από το γεγονός ότι το φαγητό έχει κόκκινη σάλτσα και θεωρήσετε αυτονόητη την παρουσία ντομάτας! Όχι! Το μπουρδέτο, σύμφωνα με τις Κερκυραίες νοικοκυρές αυτή τη φορά, χρειάζεται πολύ σκόρδο και πολύ κοκκινοπίπερο, τόσο που το φαγητό να μοιάζει σαν κοκκινιστό, χωρίς όμως να περιέχει ούτε ίχνος ντομάτας.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης