Τα μπουρεκάκια δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μπουρέκι σε μέγεθος μινιατούρας ή με άλλα λόγια ένα αρτοσκεύασμα με φύλλο του εμπορίου ή ακόμα καλύτερα χειροποίητο, μέσα στο οποίο μπορεί να περικλείονται μια πλειάδα υλικών, δίνοντας ως τελικό αποτέλεσμα μια αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή της συνταγής. Στην τουρκική κουζίνα, ωστόσο, το μπουρέκι είναι συνήθως γλυκό, εξ ου και η πολίτικη συνταγή για χανούμ μπουρέκ, με τραγανό φύλλο κρούστας, καρύδι και κανέλα, που ψήνεται και σιροπιάζεται ζεστό.
Με τον όρο μπουρέκι -από το τουρκικό börek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο- περιγράφονται ακριβώς όλα τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με ζυμάρι, λεπτό συνήθως, είτε αυτά ψήνονται ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτα ταψιού, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο Βυρηττού ή κρούστας
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Για την γέμιση
- 1 l γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 αυγό
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 2 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
Για την σάλτσα ροδάκινο
- 4 ροδάκινα καθαρισμένα
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αυγό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες, το βούτυρο και τα ροδάκινα. Ανακατεύουμε απαλά και κρατάμε στην άκρη.
- Πάνω στον πάγκο ανοίγουμε τα φύλλα και κόβουμε στην μέση. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά από την κρέμα. Διπλώνουμε τις άκρες και ρολάρουμε έως το τέλος του φύλλου.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Στο τέλος αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 40-45 λεπτά.
- Μέχρι να ψηθούν τα μπουρεκάκια φτιάχνουμε την σάλτσα. Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα ροδάκινα και πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε την ζάχαρη και το λικέρ και βράζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βγάζουμε τα μπουρεκάκια από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με την σάλτσα ροδάκινου.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης