Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπουρμπουρέλια Κεφαλονιάς

05 Νοέμβριος, 2020

Τα «μπουρμπουρέλια» όπως λέγονται στη Κεφαλονιά ή  «Ψαροκόλλυβα», «Πολυσπόρια», «Βαρβάρα», «Παλικαριά» ή και «Φωτοκόλυβα» όπως λέγονται στη Κρήτη δεν είναι άλλο, από ένα μείγμα οσπρίων που βράζονται (μπουρμπουλίζονται, εξου και η ονομασία Μπουρμπουρέλια) όλα μαζί και σερβίρονται σαν σούπα ή σαλάτα.

Από περιοχή σε περιοχή στη Ελλάδα εθιμοτυπικά φτιάχνονται διαφορετικές ημέρες, στην Μακεδονία στης  4 Δεκεμβρίου, στην Κρήτη την παραμονή των Φώτων, ενώ στην Κεφαλονιά στης 21 Νοεμβρίου, την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στην Κεφαλονιά βέβαια, υπάρχει μέχρι και εκκλησία, παναγία η «Μπουρμπουρελού»  ή «Μισσοσπορίτισσα» στο Αφράτο Λειβαθούς. Την ημέρα αυτή, οι γεωργοί πήγαιναν  στην Παναγία τους καρπούς που ήθελαν  να φυτέψουν, όπως φακές, στάρι, ρεβίθια, κουκιά για να τα ευλογήσει με τη χάρη της και να έχουν καλή σοδιά. Οι νοικοκυρές,  έπαιρναν τους λειτουργημένους και ευλογημένους καρπούς και έφτιαχναν αυτό το φαγητό στην οικογένεια τους.  Μέρος από αυτό, τάιζαν τα ζώα για να είναι γερά και τα έσπερναν στα χωράφια τους.

Πέρα από τα έθιμα του κάθε τόπου, το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που αντικαθιστά επάξια το κρέας και θα πρέπει να καθιερωθεί σε κάθε νοικοκυριό.

Υλικά

100γρ. φασόλια ξερά

100γρ. φακές

100γρ.φασολια μαυρομάτικα

100γρ. ρεβίθια

100γρ. ξερά κουκιά

100γρ. σιτάρι

100γρ. καλαμπόκι

1 ξερό κρεμμύδι

Ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη το βράδυ βάζουμε να μουλιάσουν σε αρκετό νερό με μια κουταλιά αλάτι τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά και το σιτάρι.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε  δυο  φορές τα όσπρια που έχουμε μουλιάσει. Σε μια βαθιά κατσαρόλα  ρίχνουμε όλα τα όσπρια. Συμπληρώνουμε με αρκετό νερό και βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και αντικαθιστούμε με καθαρό νερό, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.

Σερβίρουμε με το ζωμό τους και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι. Ξύνουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη