Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπούτι χοιρινό με πουρέ γλυκοπατάτας

12 Δεκέμβριος, 2024

Υλικά:

  • 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι

Για τη μαρινάδα:

  • 2 κουταλιές μουστάρδα
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
  • 20ml καφέ Espresso
  • 1 βανίλια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • ¼ κουταλάκι κύμινο
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δεντρολίβανό
  • ½ κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά πλένουμε το μπούτι το χοιρινό, στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε δύο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και δύο φύλα λαδόκολλα.
  4. Τοποθετούμε στη μέση το χοιρινό μπούτι και στην πλευρά που είναι το κρέας δημιουργούμε με ένα μαχαίρι μικρές τρύπες.
  5. Προσπαθούμε να εισχωρήσουμε μέσα την μαρινάδα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια καθώς και στο δέρμα. Κάνουμε πολύ καλό μασάζ και κλείνουμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στον αέρα, για περίπου 3 ώρες, στους 160 βαθμούς.
  7. Στη συνέχεια, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθεί το δέρμα.
  8. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τον πουρέ:
  9. Aρχικά πλένουμε τις γλυκοπατάτες με την φλούδα και μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
  10. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
  11. Αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες μέσα από το νερό και ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
  12. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και με το ειδικό εργαλείο για πουρέ τις λιώνουμε ενώ είναι ζέστες.
  13. Ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους, καθώς και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  14. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  15. Όταν είναι έτοιμο το χοιρινό, βγάζουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό, μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει λίγο.
  16. Σερβίρουμε σε μία πιατέλα το χοιρινό μαζί με πουρέ και σάλτσα

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store