Υλικά:
Για τη μαρινάδα:
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
- 20ml καφέ Espresso
- 1 βανίλια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- ¼ κουταλάκι κύμινο
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δεντρολίβανό
- ½ κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
- ½ κουταλάκι μπούκοβο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
- 1 κιλό γλυκοπατάτες
- 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε το μπούτι το χοιρινό, στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε δύο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και δύο φύλα λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε στη μέση το χοιρινό μπούτι και στην πλευρά που είναι το κρέας δημιουργούμε με ένα μαχαίρι μικρές τρύπες.
- Προσπαθούμε να εισχωρήσουμε μέσα την μαρινάδα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια καθώς και στο δέρμα. Κάνουμε πολύ καλό μασάζ και κλείνουμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στον αέρα, για περίπου 3 ώρες, στους 160 βαθμούς.
- Στη συνέχεια, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθεί το δέρμα.
- Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τον πουρέ:
- Aρχικά πλένουμε τις γλυκοπατάτες με την φλούδα και μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
- Αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες μέσα από το νερό και ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και με το ειδικό εργαλείο για πουρέ τις λιώνουμε ενώ είναι ζέστες.
- Ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους, καθώς και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Όταν είναι έτοιμο το χοιρινό, βγάζουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό, μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει λίγο.
- Σερβίρουμε σε μία πιατέλα το χοιρινό μαζί με πουρέ και σάλτσα
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη