Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπρουσκέτες με ψητά λαχανικά απάκι και γραβιέρα

04 Ιούλιος, 2022

Το απάκι δεν είναι μόνο ένα από τα πλέον παραδοσιακά και φημισμένα προϊόντα της Κρήτης, αλλά και ένα από τα νοστιμότερα αλλαντικά, που παρασκευάζονται ανά την Ελλάδα. Στα μυστικά της νοστιμιάς του δεν συμπεριλαμβάνονται μόνον οι εξαιρετικής ποιότητος πρώτες ύλες, αλλά και το μεράκι με το οποίο μια διαδικασία αιώνων εφαρμόζεται ως σήμερα, προκειμένου να αποδώσει ένα εξαιρετικό σε νοστιμιά φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά και οποιαδήποτε πρόσθετα.

Από την πλευρά της, η γραβιέρα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά τυριά ολόκληρης της Ελλάδας -το δεύτερο μετά την φέτα- και η μοναδική γεύση και ποιότητά της την έχουν καταστήσει περιζήτητη παγκοσμίως. Το όνομα του σκληρού αυτού κίτρινου τυριού αποτελεί παραφθορά του ελβετικού gruyère, με προέλευση από την ομώνυμη πόλη της Ελβετίας, με τα δύο τυριά να έχουν μεν παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, αλλά διαφορετική γεύση και σύσταση, δεδομένου ότι η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, ενώ το gruyère με αγελαδινό γάλα. Η γραβιέρα Κρήτης, συγκεκριμένα, αποτελεί σύμβολο της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής, κουβαλώντας μια μακραίωνη ιστορία που χωρικά απλώνεται σε ολόκληρη την Μεγαλόνησο.

Αξιοποιήσετε, λοιπόν, την συνταγή μας, ανακαλύψτε τα μοναδικά αυτά προϊόντα στα ράφια του αγαπημένου σας  Σούπερ Μάρκετ Κρητικός, παντρέψτε τα με υπέροχα ψητά λαχανικά και ταξιδέψτε νοερά στην Κρήτη ή όπου αλλού εσείς επιθυμείτε. Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως ανεξάντλητη σε ομορφιές και γεύσεις!

 

Υλικά

  • 1 μπαγκέτα ψωμί
  • 150 γρ. απάκι κομμένο λεπτές φέτες
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • Για τα λαχανικά
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 κολοκύθια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 5 ντοματίνια
  • Ρίγανη ή Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξύδι βαλσάμικο

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε την ρίγανη, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  4. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν και κόβουμε σε λωρίδες.
  5. Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε σχαροτήγανο  και από τις δύο πλευρές και κρατάμε στην άκρη.
  6. Λαδώνουνε επίσης το σχαροτήγανο και ψήνουμε το απάκι.
  7. Σε μία πιατέλα, απλώνουμε τις μπρουσκέτες, τα λαχανικά και το απάκι. Τρίβουμε γραβιέρα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης