Τα muffins στις ΗΠΑ είναι παρόμοια με τα καπ κέικ σε μέγεθος και στο τρόπο παρασκευής. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα καπ κέικ είναι γλυκά επιδόρπια σαν κέικ ενώ τα muffins μπορούν να γίνουν είτε αλμυρά είτε γλυκά.
Η λέξη muffin μας παραπέμπει σε αμερικάνικη κουζίνα και αμερικάνικη διατροφή. Όμως η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη moufflet, που σημαίνει μαλακό και συνήθως περιγράφει ψωμί. Παρ’ όλα αυτά πατρίδα τους είναι η Βρετανία με τις ρίζες τους να εντοπίζονται τον δέκατο αιώνα στην Ουαλία. Για αιώνες ήταν φαγητό των φτωχών όμως έως το τέλος του 18ου αιώνα άρχισε να συνοδεύει το τσάι στα αριστοκρατικά τραπέζια. Σταδιακά άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή. Μέχρι που το 19ο αιώνα τα English muffins σε όλη την Αγγλία άνοιξαν εργοστάσια για να παράγουν και στους δρόμους τριγυρνούσαν πωλητές των muffins με δίσκους στα κεφάλια, που κτυπούσαν κουδούνια για να προσελκύσουν πελάτες. Στην Αμερική η φήμη τους αυξήθηκε μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Προς το τέλος του 19ου αιώνα κάνουν την εμφάνιση τους τα ταψιά με θήκες και τα muffins αποκτούν το σχήμα όπως μας είναι γνωστά σήμερα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: ΝεκταρίαΚοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης