Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μuffins με ελιά και φέτα

02 Σεπτέμβριος, 2021

Τα muffins είναι μαλακά, αφράτα, πολύ νόστιμα επιδόρπια που μπορούν να φαγωθούν κρύα ή ζεστά ανάλογα πως μας αρέσουν. Ιδανικό για παιδιά, για το σχολείο, παιδικό πάρτι αλλά και για πρωινό. Τα muffins αρέσουν σε όλους μικρούς και μεγάλους. Όλοι έχουμε στην κουζίνα μας αλεύρι, αυγά, γάλα  και λάδι. Με βάση αυτά  μπορείς να κάνεις πλήθος αυτοσχεδιασμών με μπέικον, λαχανικά, φρούτα, ζαμπόν, γαλοπούλα, πιπεριά, τυρί τριμμένο, ντομάτα, κολοκύθι, πολύ μικρά ατομικά ομελετάκια σαν κεϊκάκια με απίθανη αλμυρή γεύση. 

Τα muffins στις ΗΠΑ είναι παρόμοια με τα καπ κέικ σε μέγεθος και στο τρόπο παρασκευής. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα καπ κέικ είναι γλυκά επιδόρπια σαν κέικ ενώ τα muffins μπορούν να γίνουν είτε αλμυρά είτε γλυκά.

Η λέξη muffin μας παραπέμπει σε αμερικάνικη κουζίνα και αμερικάνικη διατροφή. Όμως η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη moufflet, που σημαίνει μαλακό και συνήθως περιγράφει ψωμί. Παρ’ όλα αυτά πατρίδα τους είναι η Βρετανία με τις ρίζες τους να εντοπίζονται τον δέκατο αιώνα στην Ουαλία. Για αιώνες ήταν φαγητό των φτωχών όμως έως το τέλος του 18ου αιώνα άρχισε να συνοδεύει το τσάι στα αριστοκρατικά τραπέζια. Σταδιακά άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή. Μέχρι που το 19ο αιώνα τα English muffins σε όλη την Αγγλία άνοιξαν εργοστάσια για να παράγουν και στους δρόμους τριγυρνούσαν πωλητές των muffins με δίσκους στα κεφάλια, που κτυπούσαν κουδούνια για να προσελκύσουν πελάτες. Στην Αμερική η φήμη τους αυξήθηκε μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Προς το τέλος του 19ου αιώνα κάνουν την εμφάνιση τους τα ταψιά με θήκες και τα muffins αποκτούν το σχήμα όπως μας είναι γνωστά σήμερα.

 

 

Υλικά

100 ml ελαιόλαδο

200 γραμ. γιαούρτι

2 αυγά

300 γραμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

100 γραμ. ελιές χωρίς κουκούτσι

200 γραμ. φέτα

8 ντοματίνια κομμένα σε φέτες

1/2 κουταλάκι ρίγανη

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι και τα αυγά και χτυπάμε με ένα σύρμα για 2 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ το πιπέρι και τη ρίγανη και κοσκινίζουμε τα υλικά.

Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα  με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Τέλος προσθέτουμε τις ελιές, το ξύσμα λεμονιού, τα ντοματίνια και την  φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε απαλά. Κρατάμε ένα μέρος από αυτά τα υλικά για να ρίξουμε πάνω στα Μάφινς.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 θήκες φόρμας για μάφινς και ρίχνουμε από πάνω τα υλικά που έχουμε κρατήσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα αφήνουμε να κρυώσουν, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: ΝεκταρίαΚοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store