Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μύδια γεμιστά πολίτικα

31 Αύγουστος, 2023

Τα μύδια αποτελούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς γαστρονομικούς θησαυρούς της κατηγορίας των θαλασσινών, μία από τις πιο αγαπημένες ομάδες τροφίμων, ιδιαιτέρως κατά τις περιόδους νηστείας.

 

Υλικά

  • 25 μύδια με κέλυφος
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 30 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • ¼ κουταλάκι ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι μπαχάρι
  • ¼ κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα τρίβουμε με μια βούρτσα, ξεπλένουμε ξανά και στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε τα μύδια σε μια κατσαρόλα με το κρασί, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ανοίξουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για λίγο.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε αρκετά μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.  
  4. Ρίχνουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μισή κούπα νερό και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε  το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και ακαματεύουμε.
  6. Μέσα σε κάθε μύδι βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε. Τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε πάνω ένα πιάτο, ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θεοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και σερβίρουμε ζεστά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store