Υλικά:
- 250γρ. βρασμένες φακές
- 2 μανιτάρια πορτομπέλο
- 1 καρότο τριμμένο
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 100ml κόκκινο κρασί
- 300γρ. τριμμένη τομάτα
- ½ κουταλάκι θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
- αλάτι
- πιπέρι
- 500γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση:
- Αρχικά βράζουμε τις φακές με αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
- Ξεφλουδίζουμε εξωτερικά τα μανιτάρια και θρυμματίζουμε σε ένα μπλέντερ.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ρίχνουμε τις φακές, τα μανιτάρια και το καρότο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο πελτές και να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Βάζουμε την τριμμένη τομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μία κούπα ζεστό νερό.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά.
- Εντωμεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό, για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Τέλος, σερβίρουμε τα σπαγγέτι με μπόλικη σάλτσα κιμά από φακές.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη