Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Νηστίσιμο κέικ καρότου με ταχίνι

01 Μάρτιος, 2022

Τα γλυκά μας αρέσουν και τα αγαπάμε όλοι. Σε περιόδους νηστείας ψάχνουμε να απολαύσουμε ένα νηστίσιμο γλυκό και μια  τέτοια πρόταση είναι το νηστίσιμο κέικ καρότου με ταχίνι, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και αγνά υλικά.

Εύκολο σε παρασκευή γλυκό, ωραία εμφάνιση, καταπληκτική γεύση, αφράτο  και προπάντων οικονομικό, χωρίς βούτυρο και γαλακτοκομικά. Ιδανικό γλυκό για εκείνους που τηρούν την νηστεία. Γλυκό που σε βάζει πάντα σε πειρασμό όταν ανοίγεις το ψυγείο. Θες να κόψεις λίγο από τη μια μεριά του ταψιού, να ισιώσεις την άλλη, να καθαρίσεις τα τοιχώματα του ταψιού και κάποια στιγμή ακούς την μάνα σου να σου φωνάζει «πάλι στο γλυκό;».

Βέβαια τα γλυκά είναι πειρασμός ακόμα και αν  είναι νηστήσιμα. Ξέρουμε ότι τα γλυκά παχαίνουν αν δεν έχεις μέτρο. Καμιά φορά ίσως χρειαστεί να βγουν από την διατροφή μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα στερηθούμε τελείως! Ευτυχώς που υπάρχουν πολλές συνταγές και μας βοηθούν να φτιάξουμε νηστίσιμα γλυκά, περισσότερα από όσα νομίζουμε, με πληθώρα συνδυασμών. Και μην ξεχνάμε ότι οι βασικοί κανόνες της νηστείας θυμίζουν έως ένα βαθμό τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, ενός από τους υγιεινότερους τύπου διατροφής στον κόσμο.

Η νηστεία έχει μια μακραίωνη ιστορική παράδοση. Ο πολύς κόσμος την έχει ταυτίσει με την χριστιανική θρησκεία. Όμως όλες οι μεγάλες θρησκείες του αρχαίου κόσμου είχαν την νηστεία ως τρόπο για φυσική και πνευματική ανανέωση. Ο Πυθαγόρας νήστευε συστηματικά σαράντα μέρες, πιστεύοντας ότι αυξάνει τη νοητική αντίληψη και δημιουργικότητα και το ίδιο ζητούσε να κάνουν και οι μαθητές του. Ο Ιπποκράτης και ο Ασκληπιός ήταν ένθερμος υποστηρικτής της θεραπείας μέσω νηστείας. Ο Πλούταρχος προέτρεπε τους ανθρώπους  να μην παίρνουν φάρμακα και να επιλέγουν καλύτερα μιας μέρας νηστεία.  

 

Υλικά

250ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

250γρ. ζάχαρη

100γρ. ταχίνι

250γρ. τριμμένο καρότο

1 κουταλάκι κανέλα

½  κουταλάκι γαρίφαλο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100ml χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι σόδα

350γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

20γρ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

70γρ. καρύδια θρυμματισμένα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν σε μίξερ ή με σύρμα.

Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το καρότο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει και ρίχνουμε προσεκτικά μέσα στο μείγμα.

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε.

Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια θρυμματισμένα και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 50 - 55 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με ταχίνι και τριμμένο καρότο.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store