Παραδοσιακό ορεκτικό της Κρητικής κουζίνας. Τραγανή κριθοκουλούρα, κόκκινες ντομάτες, γαλομυζήθρα , λάδι, ρίγανη φτιάχνουν μια λιχουδιά για ένα ελαφρύ γεύμα. Για τους Κρητικούς ο ντάκος είναι μεζές της ρακής, συνοδεύει ένα ποτήρι κρασί σε μια καλή παρέα και σαλάτα σ’ ένα γεύμα με παραδοσιακά φαγητά. Παρασκευάζεται στο άψε σβήσε, αρκεί να ‘χεις τραγανή κριθοκουλούρα και γαλομυζήθρα. Αποτελεί πλήρες θρεπτικό γεύμα που το απολαμβάνεις και σε δροσερεύει. Είναι κάτι το διαφορετικό και πλήρες υγιεινό σνακ που συνδυάζει τις πιο επίλεκτες τροφές, που ο συνδυασμός τους, σου ερεθίζουν τον ουρανίσκο σου. Είναι ο μεζές που το λάτρεψαν όλοι οι Έλληνες, σε μια καλή παρέα, σε μια ταβέρνα, σ’ ένα ουζερί, σ’ ένα ρακάδικο, σ’ ένα εστιατόριο, σε τραπέζι με καλεσμένους.
Βάση του είναι η κριθαροκουλούρα, ένα αυθεντικό παραδοσιακό προϊόν που παρασκευάζεται με πολύ δουλειά, πάθος, φροντίδα, υπομονή, με τα αγνότερα υλικά, κριθάρι και σιτάρι. Στην κορυφή η γαλομυζήθρα, το μαλακό τυρί που απογειώνει το ντάκο. Ορεκτικό της διατροφικής παράδοσης και στοιχείο της Κρητικής διατροφής. Ορεκτικό που διαφέρει από τα συνηθισμένα και κλασικά και αυτός είναι ένας λόγος που κέρδισε όλους όσους το δοκίμασαν και το απόλαυσαν.
Το παξιμάδι για τους Κρητικούς ήταν το ψωμί της καθημερινής διατροφής τους, που ψηνόταν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Φουρνιζόταν δυο φορές όπως ο «διπυρίτης» άρτος (δις στην πυρά) έχοντας αποβάλει όλη την υγρασία του με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρηθεί μακρό χρονικό διάστημα. Από τα αρχαία χρόνια οι συγγραφείς αναφερόταν στο παξιμάδι με αυτή την ονομασία και της τεχνικής ψησίματος του. Αργότερα το συναντάμε ως «παξαμά» και στην πορεία ως «παξαμίτη» μέχρι να πάρει την σημερινή ονομασία του.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης