Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

31 Μάρτιος, 2023

Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα είναι ένα από τα ωραιότερα σπιτικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Φτιάχνονται από νοικοκυρές που ξέρουν καλά την τέχνη του καλού και νόστιμου φαγητού. Τα ντολμαδάκια απολαμβάνονται καλύτερα όταν είναι ζεστά. Όταν ανοίγει την κατσαρόλα η νοικοκυρά και αναβλύζει ο αχνός με τις μυρωδιές,  θες να αρπάξεις το πιρούνι και να τσιμπήσεις το πρώτο. Τα καλά υλικά δίδουν και καλό αποτέλεσμα και όταν έχεις φρεσκοκομμένα τρυφερά  ανοιξιάτικα αμπελόφυλλα πετυχαίνεις τους καλύτερους ντολμάδες.

Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης και το Πάσχα είναι η εορτή των εορτών της χριστιανοσύνης. Όλες οι μέρες της Μεγάλης εβδομάδας είναι ξεχωριστές με τα νηστίσιμα εδέσματα να κυριαρχούν στα γεύματα εκείνων των ημερών. Την Μεγάλη Πέμπτη που οι νοικοκυρές είναι επιφορτισμένες με το να βάψουν τα αυγά για την Ανάσταση, να φτιάξουν τα πασχαλινά τσουρέκια, να ετοιμάσουν το σπίτι, τα ντολμαδάκια έχουν την τιμητική τους στο ημερήσιο γεύμα.

 

Υλικά

  • 200γρ. αμπελόφυλλα
  • 400γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 1 αγκινάρα (προαιρετικά)
  • 1 μικρή πατάτα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 300ml ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά θα πρέπει να ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βάζουμε λίγα αμπελόφυλλα, τα αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου και βγάζουμε σε ένα σουρωτό.
  2. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και μεταφέρουμε σε ένα μπόλ, βάζουμε το ρύζι τα 150ml ελαιόλαδο και το χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι πιπέρι και το κύμινο.
  3. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο αμπελόφυλλα είτε από τα ζεματισμένα είτε φρέσκα για να μην μας κολλήσουν οι ντολμάδες αλλά και να δώσουν έξτρα γεύση.
  4. Παίρνουμε ένα φύλλο και στην άκρη από την εσωτερική πλευρά βάζουμε περίπου μισό καναλάκι γέμιση,(ανάλογα με το φύλλο που έχουμε) διπλώνουμε τα πλαϊνά και στρίβουμε μέχρι το τέλος του φύλλου. Τοποθετούμε κυκλικά στη κατσαρόλα.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και 200ml νερό.
  6. Σκεπάζουμε από πάνω με φύλλα δυόσμο και αμπελόφυλλα ή μόνο αμπελόφυλλα. Βάζουμε ένα πιάτο για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Παρατηρούμε τα υγρά στη κατσαρόλα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.
  7. Όταν ψηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store