Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ντόνατς γεμιστά με μαρμελάδα φράουλα

03 Μάιος, 2022

Μια λαχταριστή λιχουδιά που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Ένα γλυκό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο, στην εκδρομή, στην παραλία το καλοκαίρι. Αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Και ιδιαίτερα όταν είναι γεμιστοί με μαρμελάδα, είναι προκλητικοί! 

Ευρύτερα είναι γνωστά ως ντόνατς. Στις ΗΠΑ από το 1938, η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου έχει αφιερωθεί στα ντόνατς με δωρεάν προσφορές γλυκών και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Παρόμοια με τα ντόνατς οι άνθρωποι απολαμβάνουν όμοια γλυκά σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Στην αρχαία Ρώμη και στην Ελλάδα, τηγάνιζαν λωρίδες γλυκιάς ζύμης και τις κάλυπταν με γλυκές και αλμυρές γαρνιτούρες. Στους μεσαιωνικούς χρόνους οι Άραβες βουτούσαν τηγανητή ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έκαναν μια αλμυρή εκδοχή του ίδιου σνακ το 1400, όταν η ζάχαρη ήταν σπάνια. Οι λιχουδιές της εποχής εκείνης μπορεί να μην ήταν οι ίδιες με τις σημερινές, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του. 

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό «Επιλογή μου»
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 200γρ. γιαούρτι «Επιλογή μου»
  • 100γρ. νερό
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό

Για την γέμιση

  • 200γρ. μαρμελάδα φράουλα «Επιλογή μου»
  • Για σερβίρισμα
  • Άχνη ζάχαρη «Επιλογή μου»

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό, την μαγιά, την ζάχαρη και  100γρ. από το αλεύρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
  2. Αφού φουσκώσει, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε. Θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη που κολλάει και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για 1 ώρα.
  3. Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε 10 μπάλες από το ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας και βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι μαρμελάδα. Κλείνουμε προσεκτικά τη γέμιση μέσα στο ζυμάρι και δημιουργούμε ξανά μια μπάλα, πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα πατάκι. Απλώνουμε τα ντόνατς  σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσουμε.
  4. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο  σε μέτρια θερμοκρασία γυρνώντας συχνά και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν και να ψηθούν.
  5. Βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε προαιρετικά  με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store