Μια λαχταριστή λιχουδιά που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Ένα γλυκό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο, στην εκδρομή, στην παραλία το καλοκαίρι. Αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Και ιδιαίτερα όταν είναι γεμιστοί με μαρμελάδα, είναι προκλητικοί!
Τους λουκουμάδες τους συναντάς σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Απλό έδεσμα φτιαγμένο με απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στην συνέχεια ενισχύεται γευστικά με διάφορα σιρόπια, αρωματικά, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά που διαμορφώνουν το τελικό προϊόν. Όπως και να τον φτιάξεις, γλυκό ή αλμυρό, με γέμιση ή χωρίς, με καρυκεύματα και αρωματικά, ότι και να προσθέσεις μέλι, ζάχαρη και κανέλα, ακόμα και σοκολάτα ή σε μια άλλη γεύση, θα μείνεις ικανοποιημένος. Είναι ένα σνακ που σε προκαλεί με τις ευκαιρίες που σου δίνει να το γευτείς.
Ευρύτερα είναι γνωστά ως ντόνατς. Στις ΗΠΑ από το 1938, η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου έχει αφιερωθεί στα ντόνατς με δωρεάν προσφορές γλυκών και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Παρόμοια με τα ντόνατς οι άνθρωποι απολαμβάνουν όμοια γλυκά σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Στην αρχαία Ρώμη και στην Ελλάδα, τηγάνιζαν λωρίδες γλυκιάς ζύμης και τις κάλυπταν με γλυκές και αλμυρές γαρνιτούρες. Στους μεσαιωνικούς χρόνους οι Άραβες βουτούσαν τηγανητή ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έκαναν μια αλμυρή εκδοχή του ίδιου σνακ το 1400, όταν η ζάχαρη ήταν σπάνια. Οι λιχουδιές της εποχής εκείνης μπορεί να μην ήταν οι ίδιες με τις σημερινές, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του.
Υλικά
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης