Μια λαχταριστή λιχουδιά που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Ένα γλυκό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο, στην εκδρομή, στην παραλία το καλοκαίρι. Αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Και ιδιαίτερα όταν είναι γεμιστοί με μαρμελάδα, είναι προκλητικοί!
Ευρύτερα είναι γνωστά ως ντόνατς. Στις ΗΠΑ από το 1938, η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου έχει αφιερωθεί στα ντόνατς με δωρεάν προσφορές γλυκών και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Παρόμοια με τα ντόνατς οι άνθρωποι απολαμβάνουν όμοια γλυκά σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Στην αρχαία Ρώμη και στην Ελλάδα, τηγάνιζαν λωρίδες γλυκιάς ζύμης και τις κάλυπταν με γλυκές και αλμυρές γαρνιτούρες. Στους μεσαιωνικούς χρόνους οι Άραβες βουτούσαν τηγανητή ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έκαναν μια αλμυρή εκδοχή του ίδιου σνακ το 1400, όταν η ζάχαρη ήταν σπάνια. Οι λιχουδιές της εποχής εκείνης μπορεί να μην ήταν οι ίδιες με τις σημερινές, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του.
Υλικά
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης