Υλικά:
Για την πανακότα
- 200ml γάλα φρέσκο
- 400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
- 5 φύλλα ζελατίνης
Για τη σως φράουλας
- 100γρ. φράουλες
- 30γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι λικέρ ή κονιάκ
Εκτέλεση:
- Αρχικά ρίχνουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φουσκώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας τις ζελατίνες και μεταφέρουμε μέσα στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε πέντε φορμάκια και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να παγώσουν εντελώς.
- Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη σως φράουλας: πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για πουρέ και αδειάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 2 έως 3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Για να σερβίρουμε βυθίζουμε τα φορμάκια για πολύ λίγο σε καυτό νερό και ξεφορμάρουμε σε ένα πιάτο.
- Ρίχνουμε από πάνω μία κουταλιά από τη σως φράουλας και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη