Υλικά:
Για τα κολοκυθάκια:
- 6 μέτρια κολοκυθάκια
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 250γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 250γρ. κιμάς χοιρινός
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κουταλιά πελτέ
- 100ml κόκκινο κρασί
- 2 ώριμες τομάτες τριμμένες
- 1 ξύλο κανέλα
- 1⁄3 κουταλάκι ρίγανη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 50γρ. βούτυρο
- 50γρ. αλεύρι
- 500ml γάλα
- 1 αυγό
- 100γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τα κολοκυθάκια:
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
- Με ένα κουταλάκι βγάζουμε τη σάρκα και την κρατάμε.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κολοκυθάκια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 10-15 λεπτά.
Για τη γέμιση:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα δύο είδη κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα, την κανέλα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και την ψίχα από τα κολοκυθάκια ψιλοκομμένη και λίγο μαιντανό.
- Μαγειρεύουμε σε μετρία θερμοκρασία για περίπου 20-30 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
- Όταν πήξει η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα.
- Βάζουμε το τυρί, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο:
- Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και γεμίζουμε με τον κιμά.
- Βάζουμε πάνω 1-2 κουταλιές μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη