Οι μελιτζάνες παπουτσάκια, όπως συνηθίσαμε να τις λέμε, με στρώση από κιμά και μπεσαμέλ, είναι ένα ευρηματικό πιάτο που μοιράζεται τα ίδια περίπου υλικά με τον ελληνικό μουσακά. Δημιούργημα της ελληνικής αστικής κουζίνας που μεταφέρθηκε με το χρόνο στις κουζίνες εστιατορίων και στις ταβέρνες. Φαγητό για μεσημεριανό κυριακάτικο γεύμα. Φαγητό που έχει παντρέψει τη γεύση μελιτζάνας, κοκκινιστού κιμά, πατάτας, τυριού, αυγού και γάλακτος. Φαγητό που αξίζει να κάνει η νοικοκυρά μια φορά το χρόνο μες το καλοκαίρι που είναι η εποχή της.
Η μελιτζάνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό λαχανικό με πολλοστά οφέλη και έχει αρχίσει να κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα με αμέτρητα πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως είναι ο μουσακάς, το ιμάμ, τα παπουτσάκια, η μελιτζανοσαλάτα, τηγανιτή σε ελαιόλαδο κλπ. Κάθε χώρα έχει τουλάχιστον μια σπεσιαλιτέ με μελιτζάνα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν την συμπαθούν και πολύ. Αυτό όμως συμβαίνει και σε πολλά άλλα τρόφιμα όπως το ψάρι και το κρέας.
Αυτό που άρχισε να αλλάξει σταδιακά τα τελευταία πενήντα χρόνια και σήμερα έχει γίνει κανόνας στην μαγειρική είναι η θερμική επιβάρυνση. Σήμερα η διατροφή μας γίνεται ελαφριά και πιο ισορροπημένη. Και η μελιτζάνα είναι από τα λαχανικά που αγαπούν υπερβολικά το λάδι στο τηγάνισμα. Οι παλιές νοικοκυρές τηγάνιζαν τις μελιτζάνες πριν τις γεμίσουν με αποτέλεσμα να το αποβάλουν αργότερα στο ταψί και κατέληγαν να κολυμπούν σ’ αυτό.
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη