Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Παραδοσιακές Ταχινόπιτες

20 Ιανουάριος, 2021

Πίτες ή πιτάκια με τις όποιες παραλλαγές τους αποτελούν μια εύκολη γευστική διατροφή με αγνά υλικά. Με γέμιση χορταρικών, τυριών, μυζήθρας, αλλαντικών ή με ταχίνι με τις όποιες παραλλαγές ή διαφορές στην γεύση, οι πίτες είναι η αγαπημένη λιχουδιά και έχουν τη δική τους θέση σε καθημερινό, κυριακάτικο, γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ.

Το θρεπτικότατο ταχίνι είναι υλικό με πλούσιες μαγειρικές χρήσεις κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς εδώ στην Ελλάδα το αναμειγνύουμε με πολλά γλυκαντικά υλικά όπως μέλι ή μαρμελάδα για το πρωινό μας ή φτιάχνουμε πεντανόστιμες ταχινόσουπες. Στη Κύπρο χρησιμοποιείται ως ντιπ για το ψωμί και στην πίτα του σουβλακιού αντί για τζατζίκι και φυσικά ως βασικό συστατικό μαζί με μέλι και κανέλα στις ταχινόπιτες ή τασηνόπιτα όπως την προφέρουν στην ντοπιολαλιά τους.

Γλυκιές ή αλμυρές, με χωριάτικο σπιτικό φύλο ή έτοιμο από σούπερ μάρκετ, σημασία έχει να βάλουμε το μεράκι μας και την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και πάνω απ΄ όλα να βάλουμε καλά υλικά.  Αυτό το μεράκι και την αγάπη έβαζαν οι γιαγιάδες μας πάνω από το σοφρά όταν κοσκίνιζαν το αλεύρι και το μάλασαν με τα ζαρωμένα χέρια τους σε χλιαρό νερό για να φτιάξουν σφικτή ή μαλακή τη ζύμη και μετά με το ξυλίκι τους να ανοίγουν με μαεστρία ένα υπέροχο φύλο, που γινόταν όλο και πιο μεγάλο. Έτσι φτιαχνόταν η πιο νόστιμη σπιτική πίτα. Και όχι μόνο τώρα. Τις πίτες τις συναντούμε σαν φαγητό από την αρχαιότητα και σε όλους τους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις αλλάζοντας μορφή από τόπο σε τόπο.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

 100γρ. λιωμένο βούτυρο

150ml χλιαρό  γάλα

100γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι μαχλέπι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό

1 φακελάκι μαγιά

 450γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι

Γέμιση

200γρ.  ταχίνι Επιλογή μου

100γρ. μαύρη ζάχαρη

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι Κανέλα

100γρ. καρύδια θρυμματισμένα (προαιρετικά)

Για άλειμμα

1 αυγό

Για πασπάλισμα 

Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό, βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το αλάτι και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε το αυγό και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με τη μαγιά.

Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Λαδώνουμε ένα μπολ  και μεταφέρουμε τη ζύμη, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο  για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση, εκτός τα καρύδια  και κρατάμε  στην άκρη.

Βγάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την γέμιση με το ταχίνι  μέχρι τις άκρες.  Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και  με ένα μαχαίρι κόβουμε ρολάκια περίπου δύο δάχτυλα.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί,  κόβουμε αντικολλητικό χαρτί  όσο η περίμετρος του ταψιού και τοποθετούμε μέσα το ταψί .

Μεταφέρουμε τις ταχινόπιτες  μέσα στο ταψί με μία μικρή απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσου,  σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μισή ώρα να φουσκώσουν.

 Αφού περάσει ο χρόνος,  χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο, τοποθετούμε πάνω στο ταψί ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.

Όταν κρυώσουν οι ταχινόπιτες,  μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store