Μια νόστιμη, θρεπτική, απολαυστική πίτα με φύλλο που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα με γλυκό ή και ξινό τραχανά. Μπορείς να την απολαύσεις μαζί με το κυρίως πιάτο ζεστή ή κρύα και αποτελεί ιδανικό πρωϊνό της επόμενης μέρας. Σ’ αυτούς που τους αρέσουν οι πίτες ή τα πιττάκια και όλα αυτά που περιέχουν ζύμη ή φύλλο, δεν λένε όχι σε ένα κομμάτι τραχανόπιτας όταν μάλιστα ξέρουν ποια χέρια την έφτιαξαν.
Σήμερα οι νοικοκυρές προμηθεύονται τον τραχανά έτοιμο από σούπερ μάρκετ ή από διάφορα καταστήματα τροφίμων. Θέλει τέχνη η παρασκευή του και έχει κάποια μυστικά για να πετύχει. Μυστικά τα οποία γνώριζαν καλά οι νοικοκυρές της υπαίθρου που μάθαιναν από τις μανάδες τους να φτιάχνουν τον μεγαλύτερο όγκο τροφών που κατανάλωνε το νοικοκυριό. Ο τραχανάς ή ξινόχοντρος όπως τον αποκαλούν στην Κρήτη είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι και προβατίσιο ή κατσικίσιο γάλα.
Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο, που το γάλα είναι πιο «παχύ», δηλαδή έχει περισσότερα λιπαρά, φτιάχνεται ο καλύτερος τραχανάς και απλώνεται στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο για να ξεραθεί. Ο αποξηραμένος τραχανάς φυλάσσεται σε δροσερό μέρος για να συντηρηθεί όλο το χρόνο. Οι παλιές νοικοκυρές φύλασσαν τον τραχανά σε φαντές λευκές σακούλες ώστε να αερίζεται και τον διατηρούσαν όλο το διάστημα μέχρι να φτιάξουν την επόμενη χρονιά την καινούργια παραγωγή.
Υλικά
Για το άλειμμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη