Οι πεντανόοστιμοι κουραμπιέδες είναι το ελληνικό γλυκό των γιορτών που έχει ταυτιστεί μαζί με τα μελομακάρονα ως το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Είναι όμως και γλυκό της χαράς, του γάμου, της γιορτής. Ντυμένος στα λευκά του συμβολίζει την αγνότητα και την γλυκύτητα του βίου. Γλυκό που κρύβει μέσα του την νοστιμιά και τα φυσικά αρώματα της ελληνικής υπαίθρου.
Υλικά
- 250γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200γρ. ζάχαρη
- 500γρ. αμύγδαλα ωμά
- 1 αυγό
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 25ml κονιάκ
- ½ κουταλάκι σόδα
- 10ml ανθόνερο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 800γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
- Αχνή ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για δέκα λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και θρυμματίζουμε ελαφριά σε multi.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Το μυστικό για επιτυχημένους κουραμπιέδες είναι να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας βούτυρο και να χτυπήσουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτουμε τη κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ζυμώνουμε.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στη ζύμη.
- Πλάθουμε μπαλάκια όσο ένα καρύδι και ακουμπάμε με το δάχτυλο να γίνει μια μικρή λακουβίτσα. Έτσι θα μείνει περισσότερη ζάχαρη στο πασπάλισμα.
- Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 – 15 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τους περνάμε από αχνή ζάχαρη. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη