PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες
εικονίδιο ημερομηνίας

01 Δεκέμβριος, 2020

Οι πεντανόοστιμοι κουραμπιέδες είναι το ελληνικό γλυκό των γιορτών που έχει ταυτιστεί μαζί με τα μελομακάρονα ως το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Είναι όμως και γλυκό της χαράς, του γάμου, της γιορτής. Ντυμένος στα λευκά του συμβολίζει την αγνότητα και την γλυκύτητα του βίου. Γλυκό που κρύβει μέσα του την νοστιμιά και τα φυσικά αρώματα της ελληνικής υπαίθρου.

Τον βάζεις στο στόμα σου και γεμίζει άρωμα του αγνού βουτύρου που είναι και το μυστικό του καλού κουραμπιέ. Στα χωριά μας την περίοδο των γιορτών μύριζε η γειτονιά και μας έσπαγε κυριολεκτικά τη μύτη. Έτσι τους μάθαμε από μικρά παιδιά να τους αγαπάμε. Τους έβαζε η νοικοκυρά του σπιτιού σε ένα εμφανές σημείο μέσα σε μια πιατέλα και εμείς τους τσιμπούσαμε στα κρυφά, προσέχοντας να μην μας προδώσει η πλούσια ζάχαρη που τους κάλυπτε. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που κάνει τον κουραμπιέ ξεχωριστό και αυτό είναι το σύμβολο της γονιμότητας που λέγεται αμύγδαλο και δένει με τις άλλες γεύσεις καβουρντισμένο και χοντροσπασμένο. 

Τους κουραμπιέδες τους βρίσκουμε σε όλες τις βαλκανικές χώρες με διάφορα ονόματα και με παρόμοια γεύση. Πολλά γράφονται και ακούγονται για την άγνωστη πατρότητα του δημοφιλούς γλυκού μέσα από την ετυμολογία της ονομασίας του. Στην χώρα μας υπάρχει ένας δημιουργικός ανταγωνισμός για τον καλύτερο κουραμπιέ από περιοχή σε περιοχή. Αυτό δεν είναι τυχαίο διότι έτσι μάθαμε σε αυτή την χώρα να τηρούμε τα έθιμα χιλιάδες χρόνια. 

Υλικά

250γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)

250γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (σε θερμοκρασία δωματίου)

200γρ. ζάχαρη

500γρ. αμύγδαλα ωμα

1 αυγό

1/2 κουταλάκι κανέλα

25ml κονιάκ

½ κουταλάκι σόδα

10ml ανθόνερο

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

800γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ

Αχνή ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Καταρχάς θα πρέπει να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για δέκα λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και θρυμματίζουμε ελαφριά σε multi.

Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Το μυστικό για επιτυχημένους κουραμπιέδες είναι να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας βούτυρο και να χτυπήσουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτουμε τη κανέλα και  συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ζυμώνουμε.

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στη ζύμη.

Πλάθουμε μπαλάκια όσο ένα καρύδι και ακουμπάμε με το δάχτυλο να γίνει μια μικρή λακουβίτσα. Έτσι θα μείνει περισσότερη ζάχαρη στο πασπάλισμα.

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 – 15 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τους περνάμε από αχνή ζάχαρη. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία !!!

Εύχομαι η γέννηση του Χριστού να φέρει υγεία, αγάπη και χαρά στα σπιτικά σας.

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη