Υλικά:
Για τα μακαρόνια:
- 500γρ. μακαρόνια παστίτσιου Νo2
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 50γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
Για τη σάλτσα κοτόπουλο:
- 800γρ. στήθος ή μπούτι κοτόπουλο ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 400γρ. τομάτα κονκασέ
- 50ml λευκό κρασί
- ½ κ.γ. κάρυ
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 1L γάλα φρέσκο
- 100γρ. βούτυρο
- 100γρ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 100γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, το καρότο, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το κάρυ.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει με λίγα υγρά.
- Σε αρκετό αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία.
- Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί .
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει.
- Μόλις πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο, το τυρί, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα κοτόπουλου.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια, από πάνω ρίχνουμε όλη τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 30 λεπτά πρωτού κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη