Η πατάτα, γνωστή και ως γεώμηλο, μπορεί να γεννήθηκε στα υψίπεδα του Μεξικού, του Περού, της Χιλής και της Κολομβίας και να καλλιεργήθηκε επί χιλιετίες από χέρια Ινδιάνων, Ίνκας και Αζτέκων, από την στιγμή όμως που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, γύρω στον 16ο αι., από Ισπανούς εξερευνητές, η επέκτασή της σε ολόκληρη την ήπειρο υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων Πολέμων, να είναι το τρόφιμο που έθρεψε και κράτησε ζωντανούς χιλιάδες Ευρωπαίους. Ευρύτατα διαδεδομένη και στην χώρα μας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι αρχικά την σνομπάρισαν και αν ο Ιωάννης Καποδίστριας, που την πρωτοέφερε στην Ελλάδα, δεν είχε μεταχειριστεί το κόλπο της φρούρησης των αποθηκών όπου φυλάσσονταν -ακολουθώντας την πρακτική που είχαν εφαρμόσει η Γαλλία και η Πρωσία- , προκειμένου να εξάψει το ενδιαφέρον τους, πιθανότατα δεν θα την "γνώριζαν" ποτέ!
Οι πατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυριολεκτικά παντού και να γίνουν τα πάντα. Μπορούν να τηγανιστούν, να βράσουν, να ψηθούν με τη φλούδα ή καθαρισμένες, να λιώσουν για να γίνουν βελούδινος πουρές, να γεμιστούν με υλικά της επιλογής και της αρεσκείας μας, να τριφτούν σε μαντολίνο κουζίνας για να γίνουν chips, να συμμετάσχουν σε συνταγές για σαλάτες, σούπες, πίτες, μαγειρευτά φαγητά της κατσαρόλας ή ψητά του φούρνου. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκει και η υπέροχη συνταγή που σας δίνουμε για πατάτες Ογκρατέν, ένα φαγητό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια επιτυχία ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή κύριο πιάτο και είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει όλους όσοι το δοκιμάσουν!
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης