Η κροκέτα είναι ένα σφαιρικό φαγητό σαν τηγανητός κεφτές που φτιάχνεται με διάφορα υλικά και συνήθως πανάρετε με φρυγανιά. Ένα είδος φαγητού με πολτοποιημένο το βασικό υλικό της κροκέτας, για να
μπορεί στη συνέχεια να πλάθει στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε. Τις κροκέτες τις φτιάχνουμε με μεγάλη ποικιλία υλικών όπως πατάτα, κοτόπουλο, λαχανικά, τυριά, αλλαντικά, ψάρι κλπ.
Υλικά
Για πατατοκεφτέδες
- 1 κιλό πατάτες
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 20ml ελαιόλαδο
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- Αλάτι πιπέρι
Για το κιμά
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 ml λευκό κρασί
- Αλάτι & πιπέρι
Για το πασπάλισμα
- Φρυγανιά τριμμένη
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν.
- Τις στραγγίζουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό, το ελαιόλαδο, το τυρί, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να απορροφήσει τα υγρά. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα και ανοίγουμε στο χέρι μας, τοποθετούμε στη μέση ένα κουταλάκι κιμά και κλείνουμε, πλάθουμε σε μπάλα και πιέζουμε απαλά, επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
- Σε ένα πιάτο αδειάζουμε την φρυγανιά και πασπαλίζουμε τους πατατοκεφτέδες, μεταφέρουμε σε έναν δίσκο και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε τους πατατοκεφτέδες και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης