Mία εξ αυτών το πεϊνιρλί με γέμιση σπανακόπιτα που σας προτείνουμε, μία πρωτότυπη συνταγή "δύο σε ένα", που σίγουρα θα απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Η σπανακόπιτα, μπορεί να θεωρηθεί ως η κορυφαία από τις ελληνικές πίτες, μια θέση που μοιράζεται αυτονόητα με την εξίσου αγαπημένη τυρόπιτα. Η νοστιμιά της πίτας αυτής καθιστά τη γνώση της παρασκευής της απαραίτητο εφόδιο κάθε νέας νοικοκυράς και μαμάς, που θα την ετοιμάσει και με υπερηφάνεια θα την τοποθετήσει στο σχολικό lunch box, έχοντας αξιοποιήσει με ευλαβική προσήλωση τη συνταγή από το παλιό χειρόγραφο τετράδιο της μαμάς ή της γιαγιάς της. Αν σκεφτούμε το πόσο όλοι αγαπάμε και "κυνηγάμε" τις τραγανές γωνίες της πίτας, η γέμιση σπανακόπιτα σε ένα αφράτο και καλοψημένο πεϊνιρλί, με την νόστιμη ζυμαρένια αγκαλιά του να περιβάλλει τα αρωματικά χορταρικά, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα γευστικό πειρασμό.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 150ml νερό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 200ml χλιαρό γάλα
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 600 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλάκι κύμινο
- Αλάτι πιπέρι
- 200 γρ. φέτα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να φουσκώσει.
- Αφού έχει φουσκώσει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ενδιάμεσα το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί το ζυμάρι για περίπου 1 ώρα.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε το σπανάκι, αλατίζουμε ελαφριά και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το άνηθο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κύμινο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, χτυπάμε το αυγό και ρίχνουμε στην γέμιση ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι. Χωρίζουμε σε έξι μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε οβάλ σχήμα.
- Βάζουμε στη μέση αρκετή γέμιση και θρυμματίζουμε πάνω στη φέτα.
- Κλείνουμε τη ζύμη σε βαρκούλες και μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά στις αντιστάσεις.
- Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα,Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης