Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Πιλάφι με κιμά

03 Μάιος, 2022

Το πιλάφι είναι επίσης γνωστό με αμέτρητες ονομασίες ανά τον κόσμο -ως πιλάφ (pilav), πιλάου (pilau), πελάου (pelau), πουλάου (pulao), παλάου (palaw), παλάφου (palavu), πλοφ (plov), πολόφ (polov), πολό (polo), πολού (polu) κ.λπ.)-, γεγονός που πιστοποιεί την ευρεία διάδοσή του, με τις όποιες παραλλαγές του, στις κουζίνες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Παράλληλα, αποτελεί βασικό είδος διατροφής και εθνικό φαγητό στις κουζίνες του Αφγανιστάν, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Μπανγκλαντές, του Ιράν, του Πακιστάν, του Ουζμπεκιστάν, αλλά και των Εβραίων, των Κούρδων, των Σουαχίλι και άλλων πολλών.

Ο αγγλικός όρος "pilaf" είναι δανεισμένος από το τουρκικό "pilav", το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το περσικό "polow", πράγμα που τυχαίο σίγουρα δεν είναι, καθώς όπως πιστεύεται, η σωστή προετοιμασία του πιλαφιού τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά από έναν Πέρση λόγιο του 10ου αιώνα, ονομαζόμενο Abu Ali Ibn Sina ή Αβικέννα, ο οποίος στα ιατρικά βιβλία του αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην προετοιμασία διαφόρων γευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ειδών πιλαφιού!

Εξάλλου, ως γνωστόν, πιλάφι προσφέρθηκε και στον Μέγα Αλέξανδρο, στο βασιλικό συμπόσιο που ακολούθησε την κατάληψη της Σογδιανής, πρωτεύουσας της σημερινής Σαμαρκάνδης. Οι στρατιώτες του Αλέξανδρου ήταν εκείνοι που έφεραν το πιλάφι στην Μακεδονία, απ' όπου στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα, τόσο στην χώρα μας, όσο και όπου αλλού αγαπιέται το συγκεκριμένο φαγητό, υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές στην εκτέλεση συνταγών για πιλάφι, όπως αμέτρητα είναι και τα υλικά που μπορεί να συμμετέχουν στο εκάστοτε πιάτο, αλλά και οι τρόποι παρασκευής του.

 

Υλικά

Για τον κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο « Θησαυροί της Ελλάδας»

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά πελτέ

150 ml κόκκινο κρασί

2 τριμμένες ώριμες ντομάτες

1 ξύλο κανέλας

2 φύλλα δάφνης

½  κουταλάκι ρίγανη

½  κουταλάκι ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

Για το πιλάφι

20 γρ. βούτυρο

400 γρ. κίτρινο ρύζι « Θησαυροί της Ελλάδας»

2 φύλλα δάφνης

1L νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Για σερβίρισμα

Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι « Θησαυροί της Ελλάδας»

 

Εκτέλεση

 

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μισή κούπα ζεστό νερό.

Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το νερό, τα φύλλα δάφνης και αλατίζουμε. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μία φόρμα του κέικ στρώνουμε εναλλάξ με ρύζι και κιμά. Αφήνουμε σκεπασμένο με μία πετσέτα για 3-4 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια  τριμμένο τυρί.

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης