Το πιλάφι είναι επίσης γνωστό με αμέτρητες ονομασίες ανά τον κόσμο -ως πιλάφ (pilav), πιλάου (pilau), πελάου (pelau), πουλάου (pulao), παλάου (palaw), παλάφου (palavu), πλοφ (plov), πολόφ (polov), πολό (polo), πολού (polu) κ.λπ.)-, γεγονός που πιστοποιεί την ευρεία διάδοσή του, με τις όποιες παραλλαγές του, στις κουζίνες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Παράλληλα, αποτελεί βασικό είδος διατροφής και εθνικό φαγητό στις κουζίνες του Αφγανιστάν, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Μπανγκλαντές, του Ιράν, του Πακιστάν, του Ουζμπεκιστάν, αλλά και των Εβραίων, των Κούρδων, των Σουαχίλι και άλλων πολλών.
Ο αγγλικός όρος "pilaf" είναι δανεισμένος από το τουρκικό "pilav", το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το περσικό "polow", πράγμα που τυχαίο σίγουρα δεν είναι, καθώς όπως πιστεύεται, η σωστή προετοιμασία του πιλαφιού τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά από έναν Πέρση λόγιο του 10ου αιώνα, ονομαζόμενο Abu Ali Ibn Sina ή Αβικέννα, ο οποίος στα ιατρικά βιβλία του αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην προετοιμασία διαφόρων γευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ειδών πιλαφιού!
Εξάλλου, ως γνωστόν, πιλάφι προσφέρθηκε και στον Μέγα Αλέξανδρο, στο βασιλικό συμπόσιο που ακολούθησε την κατάληψη της Σογδιανής, πρωτεύουσας της σημερινής Σαμαρκάνδης. Οι στρατιώτες του Αλέξανδρου ήταν εκείνοι που έφεραν το πιλάφι στην Μακεδονία, απ' όπου στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα, τόσο στην χώρα μας, όσο και όπου αλλού αγαπιέται το συγκεκριμένο φαγητό, υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές στην εκτέλεση συνταγών για πιλάφι, όπως αμέτρητα είναι και τα υλικά που μπορεί να συμμετέχουν στο εκάστοτε πιάτο, αλλά και οι τρόποι παρασκευής του.
Υλικά
Για τον κιμά
Για το πιλάφι
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης