Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Πιλάφι με κομμάτια μπακαλιάρο

03 Οκτώβριος, 2022

Το πιλάφι είναι ένα πιάτο από ρύζι που έχει μαγειρευτεί σε αρωματικό ζωμό  από κρέας, ψάρι, ζυμαρικά ή λαχανικά. Το ρύζι είναι από τις δημοφιλέστερες τροφές στον κόσμο. Νόστιμο, θρεπτικό, γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα, με μεγάλη γκάμα συνταγών να το ακολουθούν. Είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να συνδυαστεί άριστα με αρίθμητες τροφές, δίνοντας ένα άριστο και γευστικό αποτέλεσμα. Στην ελληνική ύπαιθρο όταν λες τη λέξη πιλάφι ο νου σου πηγαίνει στο γαμοπίλαφο, που γίνεται με ζωμό κατσικίσιου κρέατος. Στην Κρήτη είναι το παραδοσιακό φαγητό σε γάμους.  Το ψαροπίλαφο είναι γνωστότερο σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Στη Κάσο φτιάχνουν περίφημα πιλάφια με θαλασσινά όπως το σουπιοπίλαφο (ριζότο και σουπιές βρασμένες στο μελάνι). Στο νησί αυτό και σε πολλά ερημονήσια, οι ψαράδες φτιάχνουν και το πατελιόρυζο, πιλάφι με πεταλίδες.

Από την άλλη ο μπακαλιάρος αγαπήθηκε πολύ και πήρε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο γιατί είναι παστός, γευστικός και σχετικά φτηνός. Διατηρείτε αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και διατροφική του αξία.  

 

Υλικά

  • 600 γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml άσπρο κρασί
  • 200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 300 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

  1. Βασικά κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια  και κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
  3. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε το μπακαλιάρο και σοτάρουμε και απ’ τις δύο πλευρές.
  5. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Βάζουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Μαγειρεύουμε σε μέτρια  θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει διορθώνουμε το αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι.
  9. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 10 λεπτά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Ιδανικά σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store