Το πιλάφι είναι ένα πιάτο από ρύζι που έχει μαγειρευτεί σε αρωματικό ζωμό από κρέας, ψάρι, ζυμαρικά ή λαχανικά. Το ρύζι είναι από τις δημοφιλέστερες τροφές στον κόσμο. Νόστιμο, θρεπτικό, γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα, με μεγάλη γκάμα συνταγών να το ακολουθούν. Είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να συνδυαστεί άριστα με αρίθμητες τροφές, δίνοντας ένα άριστο και γευστικό αποτέλεσμα. Στην ελληνική ύπαιθρο όταν λες τη λέξη πιλάφι ο νου σου πηγαίνει στο γαμοπίλαφο, που γίνεται με ζωμό κατσικίσιου κρέατος. Στην Κρήτη είναι το παραδοσιακό φαγητό σε γάμους. Το ψαροπίλαφο είναι γνωστότερο σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Στη Κάσο φτιάχνουν περίφημα πιλάφια με θαλασσινά όπως το σουπιοπίλαφο (ριζότο και σουπιές βρασμένες στο μελάνι). Στο νησί αυτό και σε πολλά ερημονήσια, οι ψαράδες φτιάχνουν και το πατελιόρυζο, πιλάφι με πεταλίδες.
Από την άλλη ο μπακαλιάρος αγαπήθηκε πολύ και πήρε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο γιατί είναι παστός, γευστικός και σχετικά φτηνός. Διατηρείτε αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και διατροφική του αξία.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης