Η μεσογειακή πίτα με παραδοσιακό φύλλο, που σας προτείνουμε σήμερα, με γέμιση από πιπεριές, ντοματίνια, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδια και φετούλα, αιτιολογεί με τον καλύτερο τρόπο την ονομασία της τόσο υγιεινής και εύγευστης αυτής παρασκευής, η οποία παίρνει το όνομά της ακριβώς από το γεγονός ότι αξιοποιεί με άριστο τρόπο τα προϊόντα της πλούσιας γης της Μεσογείου. Άλλωστε, αυτή είναι και η βασική αρχή κάθε τοπικής συνταγής και ευρύτερα κάθε τοπικής γαστρονομίας, δηλαδή η στο έπακρο αξιοποίηση κάθε προϊόντος της γης, της θάλασσας ακόμα και του αέρα ενός συγκεκριμένου τόπου, με σκοπό και στόχο την παρασκευή νόστιμου, θρεπτικού, υγιεινού και πλούσιου σε ποικιλία φαγητού.
Υλικά
- 700 γρ. χωριάτικο φύλλο
- 100 ml ελαιόλαδο
Για την γέμιση
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 5 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες
- 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
- 10 ντοματίνια
- 80 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
- 60 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- 40 γρ. γλυκό τραχανά ή ρύζι
- 1 αυγό
- 300 γρ. φέτα
- 1/3 κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο να ξεπαγώσει και ετοιμάζουμε την γέμιση.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, την ρίγανη και αλατίζουμε αλαφριά, μαγειρεύουμε για 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια βάζουμε τη λιαστή ντομάτα, τις ελιές και τον τραχανά και αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε, ρίχνουμε την φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
- Χρησιμοποιούμε ένα στρογγυλό ταψί και λαδώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια. Απλώνουμε σταυρωτά 3 φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο, στρώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση και απλώνουμε πάνω το τέταρτο φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε τα δύο επόμενα πατσαβουριαστά. Γυρνάμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν.
- Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμη, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης