Λιχουδιά ή ζαβολιά; TRICK or TREAT?
Mου σιγοτραγουδούσε από καιρό σε καιρό η φίλη μου η Αρχοντούλα Νικολαΐδη με καταγωγή από την Όλυμπο Καρπάθου, αλλά μεγαλωμένη στην Βαλτιμόρη της Αμερικής. Κάθε Οκτώβρη λοιπόν, οι αμερικανοί γιορτάζουν το Halloween το οποίο είναι «η νύχτα των ψυχών» όπου σύμφωνα με τη παράδοση τους οι ψυχές βγαίνουν στη γη για επάνοδο. Εκείνες τις μέρες οι άνθρωποι μασκαρεύονται με φοβερίστηκες στολές και γυρνούν από σπίτι σε σπίτι.
Και στην ερώτηση μου, Αρχοντούλα και τι έτρωγαν; Μήπως τη κολοκύθα που καθάριζαν για να την κάνουν γλυπτό καντήλι, φοβεριστική και αυτή;
Μου εκμυστηρεύτηκε λοιπόν ότι οι αμερικανοί δεν τρώνε κάτι ιδιαίτερο εκείνη τη μέρα. Αλλά οι Έλληνες που θεωρούσαν ότι απαρνιόντουσαν την καταγωγή τους εάν ακολουθούσαν πιστά τα ξένα έθιμα, δεν άφηναν τίποτα να πάει χαμένο.
Υλικά
Για το φύλλο
- 300γρ. βούτυρο
- 2 αυγό
- 300γρ. γιαούρτι
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1K.αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 20γρ. μπέικιν πάουντερ
Γέμιση
- 1 κιλό καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 50ml ελαιόλαδο
- 200γρ τυρί φέτα
- Μισό ματσάκι δυόσμο
- Αλάτι
- πιπέρι
Για την επάλειψη
- 2 κρόκοι ή γάλα
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε την κολοκύθα ξυσμένη στον τρίφτη, αλατίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να ψηθεί η κολοκύθα.
- Όταν είναι έτοιμη, μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό, αφήνουμε να κρυώσει και να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα και ψιλοκόβουμε το δυόσμο. Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε. Κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στα πιτάκια μας.
- Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε πολύ καλά.
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα μας και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα μέχρι να ξεκουραστεί.
- Παίρνουμε τη ζύμη και δημιουργούμε μπαλάκια. Ανοίγουμε στο χέρι πιέζοντας με τα δάχτυλα μας ένα στρογγυλό φύλλο ή με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με βάση ένα πιατάκι ή κουπ. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες με τα χέρια ή με ένα πιρούνι.
- Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί . Αλείφουμε με τους κρόκους αυγών ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για ένα τέταρτο περίπου.
Καλή επιτυχία!