Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Πιτάρι με σπανάκι

18 Οκτώβριος, 2023

Οι πίτες αποτελούν επίσης ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη φαγητού του δρόμου, που πωλούνται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ανά την ελληνική επικράτεια, με κορυφαίες επιλογές τις κάθε είδους τυρόπιτες, τις ζαμπονοτυρόπιτες, τις σπανακόπιτες, τις κρεατόπιτες και τις πρασόπιτες.

 

Υλικά

Για την ζύμη

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φρέσκο σπανάκι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκους αυγών
  • Σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα, αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσουν και ρίχνουμε την φέτα και ανακατεύουμε.
  4. Χωρίζουμε την ζύμη σε 20  μπαλάκια και με έναν πλάστη ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο. Στο μισό μέρος του φύλλου βάζουμε γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο γυρνάμε τις άκρες προς τα πάνω για να μην φύγει η γέμιση.
  5. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και αλείφουμε με ένα πινέλο, τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store