Όταν η τέχνη συναντά το φαγητό μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν. Και στην πίτσα η τέχνη, η ομορφιά, η νοστιμάδα, η γεύση, τα αρώματα που σκορπά, είναι από τα πιο όμορφα που βρίσκεις σ’ ένα φαγητό. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Ένας κολασμένος συνδυασμός μιας λίστας υλικών, που επιλέγεις τι να πρωτοβάλεις και ποιες ποσότητες για να έχεις ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα.
Φαγητό για όλη την οικογένεια, με επιλογές υλικών ανάλογα με τα γούστα. Με λεπτή ζύμη και περιορισμένο αριθμό υλικών ή με χοντρή ζύμη και πληθώρα υλικών επάνω. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία του μάγειρα ή της νοικοκυράς, όταν μιλάμε για σπιτικές πίτσες. Λένε πως η καλύτερη πίτσα γίνεται σε ξυλόφουρνο και αυτό είναι αλήθεια. Της χαρίζει μοναδική γεύση!
Μπορεί οι Ιταλοί να φημίζονται για την καλύτερη πίτσα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές πίτσες, με όποιες παραλλαγές τις συναγωνίζονται επάξια όπως μια πίτσα με λαχανικά, σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, πιπεριές, ελιές και κολοκυθάκια. Υλικά μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, χαμηλή σε θερμίδες.
Ποιες όμως είναι οι ρίζες της πίτσας; Ακούγονται πολλά που λίγο ή πολύ έχουν κάποια βάση. Η Focaccia, ένα ψωμί φτιαγμένο από ελαιόλαδο, που εφευρέθηκε περίπου το 700 π.Χ. από τους αρχαίους Ετρούσκους, είναι ένας από τους προγόνους της πίτσας που τρώγεται ακόμα και σήμερα. Η focaccia γαρνιριζόταν με τυριά, κρεμμύδια, σκόρδο και χοιρινό. Εδώ στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν ένα έδεσμα με την ονομασία πλακούντας. Ήταν μια ζύμη την οποία άνοιγαν σε λεπτά στρογγυλά φύλλα και τα έψηναν μαζί με βότανα, κρεμμύδι, τυρί και σκόρδο. Για πολλούς πάντως, ο «πατέρας» της πίτσας ήταν ο θρυλικός Μάρκος Γάβιος Απίκιος, Ρωμαίος γαστρονόμος που έζησε από τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. μέχρι τις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. Τα φαγητά που περιέχονται στους οδηγούς μαγειρικής που έχει γράψει είναι θρυλικά, μάλιστα είναι ο αντικειμενικός εφευρέτης της ομελέτας! Και πολλές συνταγές του, με την σημερινή ορολογία θα ονομαζόντουσαν «πίτσα».
Υλικά
Για το ζυμάρι
Για την σάλτσα
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης