Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά με ξεχωριστή γεύση που οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του από τρυφερό ψαρονέφρι που δεν έχει λίπος και από μπούτι. Η παράδοση θέλει στις προβιομηχανικές κοινωνίες, τότε δηλαδή που το κάθε νοικοκυριό είχε οικόσιτα ζώα, να αναθρέφει και ένα γουρουνάκι για να το σφάξει τα Χριστούγεννα ή σε μεγάλες γιορτές. Τότε υπήρχε η ανάγκη διατήρησης για μακρύ χρονικό διάστημα της τροφής, γεγονός που οδήγησε στην τεχνική του καπνιστού κρέατος. Το μυστικό ήταν στο μαρινάρισμα του κρέατος που αυτό γινόταν με την προσθήκη κόκκινου κρασιού, ξύδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, άφθονο κύμινο και λίγο λάδι.
Υλικά
- 400γρ Απάκι Κρήτης ΛΑΜΠΑΚΗΣ Χειροποίητο Καπνιστό ''Θησαυροί της Ελλάδας''
- 80ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας ΚΑΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ''Θησαυροί της Ελλάδας''
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ½ πράσο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 50ml κόκκινο κρασί
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- ½ κουταλάκι κύμινο
- ½ κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι πιπέρι
- 200γρ Πλιγούρι Θράκης Οικονόμου Κυριακούλα ''Θησαυροί της Ελλάδας''
- 600ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
- ½ κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για το σερβίρισμα
Τριμμένη Γραβιέρα Κρήτης 12μηνης ωρίμανσης ΗΛΙΑΚΗ ''Θησαυροί της Ελλάδας''
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το απάκι και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Αποσύρουμε το απάκι από το τηγάνι και κρατάμε σε ένα πιάτο για να χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
- Στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο αφού πρώτα έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ριχτούμε τις τριμμένες ντομάτες, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, βάζουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό και αφήνουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία να ψηθεί. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε με λίγο ζωμό ακόμα.
- Προσθέτουμε το απάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
- Ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και αφήνουμε με κλειστό καπάκι το φαγητό να μελώσει για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης