Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος. Οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στην καλή πρώτη ύλη και στον τρόπο παρασκευής του. Από την άλλη, το πλιγούρι είναι φυσικό προϊόν από αλεσμένο σκληρό σιτάρι κατείχε πάντα σημαντική θέση στο τραπέζι των προγόνων μας, αποτελούσε βασική τροφή των αρχαίων Ελλήνων και είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Είναι σύνηθες συστατικό στην Αρμένικη, Ασσυριακή, Κουρδική, Συριακή, Εβραϊκή, Λιβανέζικη και Τούρκικη κουζίνα. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα, προσθέτει χαρακτηριστική νοστιμιά, συνδυάζεται με πολλές άλλες τροφές και είναι ιδανικό συνοδευτικό με κρεατικά και σαλάτες. Τις τελευταίες δεκαετίες εκτοπίστηκε από την αγορά και την θέση του πήραν επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα (λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά κλπ). Οι λάτρεις της υγιεινής και παραδοσιακής ελληνικής διατροφής την επαναφέρουν πάλι στο προσκήνιο με συνδυασμούς τροφών που μας εκπλήττουν όπως σε πιλάφια, σούπες, προϊόντα αρτοποιίας ή ως γέμιση.
Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά με ξεχωριστή γεύση που οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του από τρυφερό ψαρονέφρι που δεν έχει λίπος και από μπούτι. Η παράδοση θέλει στις προβιομηχανικές κοινωνίες, τότε δηλαδή που το κάθε νοικοκυριό είχε οικόσιτα ζώα, να αναθρέφει και ένα γουρουνάκι για να το σφάξει τα Χριστούγεννα ή σε μεγάλες γιορτές. Τότε υπήρχε η ανάγκη διατήρησης για μακρύ χρονικό διάστημα της τροφής, γεγονός που οδήγησε στην τεχνική του καπνιστού κρέατος. Το μυστικό ήταν στο μαρινάρισμα του κρέατος που αυτό γινόταν με την προσθήκη κόκκινου κρασιού, ξύδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, άφθονο κύμινο και λίγο λάδι.
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Τριμμένη Γραβιέρα Κρήτης 12μηνης ωρίμανσης ΗΛΙΑΚΗ ''Θησαυροί της Ελλάδας''
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης