PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Πολίτικο Γιουβέτσι με κεφτέδες
εικονίδιο ημερομηνίας

11 Ιανουάριος, 2021

Γιουβέτσι ή γκιουβέτσι, φαγητό της Πολίτικης κουζίνας, συνήθως παρασκευάζεται από κρέας αρνί, βοδινό, κατσικίσιο, από κοτόπουλο ή θαλασσινά όπως γαρίδες μαζί με μικρά ζυμαρικά όπως κριθαράκι ή χυλοπίτες. Ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κουζίνας, ίσως το σημαντικότερο, έχει επηρεαστεί από την κουζίνα των Μικρασιατών που έφεραν μαζί τους αυτή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. 

Μόνο το άκουσμα της λέξης γιουβέτσι είναι αρκετό για να μαζευτεί την Κυριακή όλη η οικογένεια γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι. Όταν λέει η νοικοκυρά θα ψήσω γιουβέτσι δεν ακούς κάτι από τις γνωστές ατάκες όπως «δεν έχεις κάτι καλύτερο;», «αυτό βρήκες;» όταν δεν μας αρέσει και πολύ και θέλουμε κάτι καινούργιο.

Το γιουβέτσι με κεφτέδες είναι κάτι διαφορετικό. Το συνηθισμένο είναι να συνοδεύεται το κριθαράκι με κοκκινιστό μοσχάρι.  Εδώ παντρεύουμε τα αφράτα και γεμάτα αρώματα και γεύση κεφτεδάκια με κριθαράκι. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να φτιάξουμε δύο αγαπημένα πιάτα. Έτσι κι αλλιώς τα κεφτεδάκια είναι από τα πιο συνηθισμένα και διαδεδομένα φαγητά. Είναι από τους μεζέδες που μας σπάζουν την μύτη όταν τηγανίζονται μέσα στο αγνό λάδι.  

Παλιότερα που υπήρχαν οι φούρνοι στις γειτονιές οι νοικοκυρές έβαζαν στο ταψί το κρέας με σάλτσα ντομάτα και το πήγαιναν για ψήσιμο. Όταν το κρέας μαλάκωνε και μέλωνε μέσα στην σάλτσα ο φούρναρης πρόσθετε το κριθαράκι και ανάλογο νερό. Θεϊκό αποτέλεσμα! Άλλες εποχές τότε!

 

 Υλικά

250γρ. χοιρινό κιμά

250γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

1 ώριμη ντομάτα ξυσμένη

1 αυγό

100γρ. φρυγανιά τριμμένη

20ml ελαιόλαδο

20ml κόκκινο κρασί

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λίγο ρίγανη

Αλάτι πιπέρι

Αλεύρι για τηγάνισμα

 

Για σάλτσα

50ml ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά πελτέ

100ml κόκκινο κρασί

2 ώριμες ντομάτες

1 ξύλο κανέλας

2 καρφάκια γαρίφαλο

3 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι ζάχαρη

¼ κουταλάκι καυτερή πάπρικα

Αλάτι πιπέρι

500γρ. Κριθαράκι μέτριο Επιλογή μου

1000ml ζεστό νερό

1 κύβο κοτόπουλο

Για σερβίρισμα

Ξηρό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα δυο διαφορετικά είδη κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Πλάθουμε τους κεφτέδες και κυλάμε μέσα στο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο ή για πιο ελαφριά, απλώνουμε σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε  το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες στο τρίφτη , τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 5  λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε τους κεφτέδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά. Αφαιρούμε τους κεφτέδες σε ένα πιάτο και κρατάμε στην άκρη.

 

Διαλύουμε τον κύβο κοτόπουλο μέσα στο ζεστό νερό και ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε το κριθαράκι και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά.

Τέλος αφαιρούμε από την φωτιά και  ξανά βάζουμε τους κεφτέδες μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να μελώσει και σερβίρουμε με αρκετό ξυσμένο τυρί.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη