Η γραβιέρα Κρήτης, είναι η σημαντικότερη προσφορά του ''Γεωργικού Φροντιστηρίου Μεσσαράς'', που ιδρύθηκε μετά από διαρκείς αγώνες του αξέχαστου Μητροπολίτου Αρκαδίας, κηρού Βασιλείου Μαρκάκη που διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο, τον Νικόδημο το 1900 παρ` ότι τον καιρόν εκείνον ήτανε μόλις 28 ετών.
Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς ιδρύθηκε το 1920 κι άρχισε να λειτουργεί το 1927. Η γραβιέρα ανακαλύφθηκε το 1914 στην Ελλάδα και δεν διαφέρει πολύ από το κεφαλοτύρι. Το καλύτερο γάλα για τη γραβιέρα είναι το πρόβειο, το αγελαδινό, το κατσικίσιο. Το σημαντικότερο λοιπόν επίτευγμα και προσφορά της Σχολής Μεσσαράς είναι η γραβιέρα Κρήτης. Η παρασκευή της άρχισε το 1929, όταν κλήθηκε από την τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων ένας εκπαιδευτής τυροκόμος ο Ιωάννης Στουρνάρας. Αυτός πρωτοπαρασκεύασε στην Κρητική γραβιέρα από το γάλα των προβάτων της Σχολής και συγχρόνως εκπαίδευε τους μαθητές, στην τυροκομική τέχνη της γραβιέρας.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς που ιδρύθηκε επαναλαμβάνω το 1920, ακολούθησε η Γεωργικη Σχολή Ασωμάτων, που ιδρύθηκε μετά την πάροδο λίγων ετών στο Νομό Ρεθύμνης.
Έτσι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό τυρί που μας έχει κάνει υπερήφανους ως τα πέρατα του κόσμου. Μικρά κομμάτια γραβιέρας στη σαλάτα δίνουν μια μοναδική νοστιμιά, που δε ξεχνά ο ευαίσθητος και μερακλής ουρανίσκος πόσο μάλλον σε συνδυασμό με το νοστιμότατο σταφύλι.
Υλικά
Για σάλτσα:
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!