PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Πράσινη σαλάτα με σταφύλι και γραβιέρα
εικονίδιο ημερομηνίας

11 Σεπτέμβριος, 2020

Πράσινη σαλάτα με σταφύλι και  γραβιέρα

Η γραβιέρα Κρήτης, είναι η σημαντικότερη προσφορά του ''Γεωργικού Φροντιστηρίου Μεσσαράς'', που ιδρύθηκε μετά από διαρκείς αγώνες του αξέχαστου Μητροπολίτου Αρκαδίας, κηρού Βασιλείου Μαρκάκη που διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο, τον Νικόδημο το 1900 παρ` ότι τον καιρόν εκείνον ήτανε μόλις 28 ετών.

Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς ιδρύθηκε το 1920 κι άρχισε να λειτουργεί το 1927. Η γραβιέρα ανακαλύφθηκε το 1914 στην Ελλάδα και δεν διαφέρει πολύ από το κεφαλοτύρι. Το καλύτερο γάλα για τη γραβιέρα είναι το πρόβειο, το αγελαδινό, το κατσικίσιο. Το σημαντικότερο λοιπόν επίτευγμα και προσφορά  της Σχολής Μεσσαράς είναι η γραβιέρα Κρήτης. Η παρασκευή της άρχισε το 1929, όταν κλήθηκε από την τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων ένας εκπαιδευτής τυροκόμος ο Ιωάννης Στουρνάρας. Αυτός πρωτοπαρασκεύασε στην Κρητική γραβιέρα από το γάλα των προβάτων της Σχολής και συγχρόνως εκπαίδευε τους μαθητές, στην τυροκομική τέχνη της γραβιέρας.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς που ιδρύθηκε επαναλαμβάνω το 1920, ακολούθησε η Γεωργικη Σχολή Ασωμάτων, που ιδρύθηκε μετά την πάροδο λίγων ετών στο Νομό Ρεθύμνης.

Έτσι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό τυρί που μας έχει κάνει υπερήφανους ως τα πέρατα του κόσμου. Μικρά κομμάτια γραβιέρας στη σαλάτα δίνουν μια μοναδική νοστιμιά, που δε ξεχνά ο ευαίσθητος και μερακλής ουρανίσκος πόσο μάλλον σε συνδυασμό με το νοστιμότατο σταφύλι.

Υλικά

200γρ. ανάμεικτη πρασινάδα (ρόκα, μαρούλι πράσινο και κόκκινο, πατζαρόφυλλα, σπανάκι, λόλες κ.λπ.)

8 ντοματίνια

150γρ. λευκό σταφύλι χωρίς κουκούτσια

200γρ. γραβιέρα

Για σάλτσα

6 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές λευκό ξύδι

1 κουταλιά μουστάρδα

1 κουταλάκι μέλι

Χυμό από μισό λεμόνι

1 κουταλιά δυόσμο φρέσκο

Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα λαχανικά, με τα ντοματίνια και το σταφύλι.

Σκορπάμε πάνω τη γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους.

Χτυπάμε στο multi τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Μπορούμε να σερβίρουμε με μπουκίτσες παξιμαδάκια ή φρυγανισμένο ψωμί.

Καλή επιτυχία!!