Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Πρασόπιτα

31 Οκτώβριος, 2022

Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια πίτα μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά. 

Οι πίτες αποτελούν επίσης ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη φαγητού του δρόμου, που πωλούνται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ανά την ελληνική επικράτεια, με κορυφαίες επιλογές τις κάθε είδους τυρόπιτες, τις ζαμπονοτυρόπιτες, τις σπανακόπιτες, τις κρεατόπιτες και τις πρασόπιτες.

 

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

Για την γέμιση

  • 1 κιλό πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 80 γραμ. γλυκό τραχανά ή μισή κούπα βρασμένο ρύζι
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. φέτα
  • 100 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100  ml ελαιόλαδο για άλειμμα

Εκτέλεση

  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα  και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και στην συνέχεια ρίχνουμε την φέτα χοντροκομμένη, την τριμμένη γραβιέρα, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
  4. Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός ταψιού και τοποθετούμε 3 φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  5. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουνε στρώνοντας τα υπόλοιπα 3 φύλλα  και ραντίζοντας ξανά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  6. Τέλος, αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
  7. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθεί.
  8. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης