Τα πεντανόστιμα ψητά λαχανικά σε φούρνο, σε γκριλιέρα ή στη σχάρα σε κάρβουνα, κερδίζουν όλο και περισσότερο θέση στο ελληνικό τραπέζι διότι ψήνονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, συνδυάζονται με αλμυρά, τρώγονται ακόμα και ως κυρίως γεύμα. Μια τέτοια σαλάτα είναι διαφορετική διότι δεν βγήκε από το ψυγείο για να είναι δροσερή, αλλά η νοστιμιά των ψητών λαχανικών σε συνδυασμό με ένα υπέροχο dressing αρέσει σε όλους.
Αυτό που απογειώνει αυτή τη σαλάτα είναι το τυρί. Στη νότια Πελοπόννησο φτιάχνουν ένα τυρί άλμης που το ονομάζουν σφέλα και είναι ιδανικό για μια τέτοια σαλάτα. Σφέλα στη μεσσηνιακή ντοπιολαλιά σημαίνει λωρίδα και η ονομασία του τυριού οφείλεται στον τρόπο κοπής. Παρασκευάζεται από μίγμα γάλακτος αιγών και προβάτων και φέρει το προσωνύμιο τυρί ή φέτα «της φωτιάς» -μια που παράγεται με θέρμανση του τυροπήγματος, αν και κατά άλλη εκδοχή το όνομα αυτό οφείλεται στην πικάντικη γεύση της. Κόβεται σε λωρίδες, αλατίζεται και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες και διατηρείται σε άλμη, μοιάζοντας αρκετά με την φέτα.
Υλικά
Για τη σως
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο : Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη