Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ψητά λαχανικά με σφέλα Μεσσηνίας

05 Ιούλιος, 2021

Τα πεντανόστιμα ψητά λαχανικά σε φούρνο, σε γκριλιέρα ή στη σχάρα σε κάρβουνα, κερδίζουν όλο και περισσότερο θέση στο ελληνικό τραπέζι διότι ψήνονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, συνδυάζονται με αλμυρά, τρώγονται ακόμα και ως κυρίως γεύμα. Μια τέτοια σαλάτα είναι διαφορετική διότι δεν βγήκε από το ψυγείο για να είναι δροσερή, αλλά η νοστιμιά των ψητών λαχανικών σε συνδυασμό με ένα υπέροχο dressing αρέσει σε όλους.  

Αυτό που απογειώνει αυτή τη σαλάτα είναι το τυρί. Στη νότια Πελοπόννησο φτιάχνουν ένα τυρί άλμης που το ονομάζουν σφέλα και είναι ιδανικό για μια τέτοια σαλάτα. Σφέλα στη μεσσηνιακή ντοπιολαλιά σημαίνει λωρίδα και η ονομασία του τυριού οφείλεται στον τρόπο κοπής. Παρασκευάζεται από μίγμα γάλακτος αιγών και προβάτων και φέρει το προσωνύμιο τυρί ή φέτα «της φωτιάς» -μια που παράγεται με θέρμανση του τυροπήγματος, αν και κατά άλλη εκδοχή το όνομα αυτό οφείλεται στην πικάντικη γεύση της. Κόβεται σε λωρίδες, αλατίζεται και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες και διατηρείται σε άλμη, μοιάζοντας αρκετά με την φέτα.

 

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκύθια
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 καρότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα  σκόρδο
  • 5 ντοματίνια
  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι ,πιπέρι
  • 20ml ελαιόλαδο

 

Για τη σως

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ σφέλα Μεσσηνίας

 

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το αλατοπίπερο, την ρίγανη και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας να πάει παντού.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Αφού είναι έτοιμα τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Στη συνέχεια χτυπάμε όλα τα υλικά για την σως και περιχύνουμε τα λαχανικά.
  • Τοποθετούμε πάνω την σφέλα και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο : Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store