Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ψωμί γλυκοκολοκύθας

18 Οκτώβριος, 2023

Το ψωμί με γλυκιά κολοκύθα που σας προτείνουμε, με το αγαπημένο και πολυμορφικό χειμερινό λαχανικό, μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να αξιοποιηθεί σε αμέτρητες συνταγές για γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές, που θα εκτιμηθούν δεόντως στο οικογενειακό τραπέζι. 

 

Υλικά

  • 600 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1,5 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1/4 κουταλάκι κύμινο
  • 1/3 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο σουσάμι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Πιπέρι
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 400 γρ. αλεύρι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό τρίφτη και μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει προσθέτουμε το κύμινο, το πιπέρι, τη ρίγανη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ενεργοποιηθεί μαγιά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την κολοκύθα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαριζ.
  5. Αναμειγνύουμε τα δύο άλευρα και ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μπολ ζυμώνοντας πολύ καλά με λαδωμένα χέρια μέχρι να έχουμε ένα μαλακό κολλώδες ζυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 1 έως 1,5 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  7. Αφού έχει φουσκώσει, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και αδειάζουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε μία μπάλα. Μεταφέρουμε σε μία λαδωμένη στρογγυλή φόρμα και αφήνουμε ξανά για μισή ώρα να φουσκώσει ξανά.
  8. Πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Αλείφουμε με ελάχιστο νερό την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store