Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ραβανί νηστίσιμο ή λαδορεβανί

01 Απρίλιος, 2021

Το Λαδορεβανί είναι ένα νηστίσιμο γλυκό με σιμιγδάλι. Τα υλικά του είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε χαλβά , διαφέρει όμως ο τρόπος παρασκευής του , καθώς χρησιμοποιούμε την τεχνική της "βραστής" ζύμης και το γλυκό μας ψήνεται στο φούρνο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για έναν χαλβά φούρνου!

Η συνταγή έχει προέλευση από την Δυτική Στερεά Ελλάδα και την συναντάμε και  αλλού με μικρές παραλλαγές.

Σίγουρα πρόκειται για ένα γρήγορο, εύκολο, ελαφρύ, αρωματικό και γευστικότατο γλυκό, με υλικά που έχουμε σίγουρα στην κουζίνα μας. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα  για όσους νηστεύουν!

 

Υλικά

  • 500γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 500γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 200mlελαιόλαδο
  • 200mlηλιέλαιο
  • 1lνερό
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 200mlμέλι
  • Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 3 βανίλιες

Για το πασπάλισμα

  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανέλα

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη και το μέλι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τα σιμιγδάλια, ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Κόβουμε σε κομμάτια το ραβανί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
  6. Όταν βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με  μείγμα ζάχαρη-κανέλα σε όλη την επιφάνεια.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store