PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Ρεβιθάδα Καστοριάς
εικονίδιο ημερομηνίας

05 Νοέμβριος, 2020

Το να μαγειρέψει κάποιος μια συνταγή με πολύ λίγα υλικά, ενώ ακούγεται εύκολο θεωρώ πως είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη δυσκολία που εμπεριέχει. Σίγουρα θα ψάξω την καλή πρώτη ύλη, την διαχείρισή της αλλά αυτό που ψάχνω πάντα είναι το μυστικό της. Και για την  ρεβιθάδα μου,  έχω  στα χέρια μου Ρεβίθια από την Καστοριά, μια πολύ ξεχωριστή ποικιλία αλλά το μυστικό μου το φανέρωσαν ένα καλοκαίρι σε ένα Κυκλαδονήσι.

«Η καλή ρεβιθάδα δεν θέλει πολλά μαλάματα».

Η ρεβιθάδα έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα  αφού το όριζε η καλλιέργεια της γης και οι ανάγκες που έδεναν με τη μαγειρική παράδοση του κάθε τόπου.  Η βασική συνταγή της ρεβιθάδας πατάει στην παράδοση, αλλά κάθε σπιτικό φαίνεται να έχει τη δική συνταγή, που έχει διαμορφωθεί με βάση τις γευστικές προτιμήσεις κάθε οικογένειας. Αν ρωτήσεις τις νοικοκυρές ή ρίξεις μια ματιά στους ανοιχτούς «σκούνταβλους» τα πήλινα σκεύη που μπαίνουν στους φούρνους θα διαπιστώσεις αρκετές παραλλαγές με ξεχωριστή προσωπικότητα, αφού το προσφιλές ρεβίθι εμπνέει και δίνει μαγειρικές ιδέες.

Ρεβιθάδες μαγειρεμένες μόνο με κρεμμύδι και ολόκληρο ακαθάριστο σκόρδο, με κουρκουμά, με πράσο και πάπρικα, ακόμη και με σαλάμι και καυτερή πιπεριά, αλλά και ρεβιθάδα στην οποία συμμετέχουν τα ξερά φασόλια, «για να ζηλεύει το ένα το άλλο», όπως λένε οι μαγείρισσες.

Ενδιαφέρουσα και η εκδοχή της ρεβιθάδας φτιαγμένης με μπόλικο κρεμμύδι, πρασόσκορδο και δεντρολίβανο, με το κρεμμύδι να μπαίνει πάνω στα ρεβίθια, να σερβίρεται σε μπουκιές από μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί και να περιχύνεται με ελαιόλαδο. Έχουμε τα ρεβύθια από τη Καστοριά, έχουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, πάμε να μαγειρέψουμε: 

 

Υλικά

500γρ. ρεβίθια

150ml ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια ξερά

2 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

Χυμό από ένα πορτοκάλι

½ κουταλάκι κύμινο

Αλάτι πιπέρι

Για αυγολέμονο

Χυμό από δυο λεμόνια

2 κουταλιές αλεύρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη το βράδυ σε αρκετό νερό με μια κουταλιά αλάτι.

Την επόμενη, ξεπλένουμε πολύ καλά και βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν, αφαιρώντας τους αφρούς που δημιουργούνται στην αρχή.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα κομμένα σε λεπτές φέτες και τα φύλλα δάφνης. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μελώσουν.

Αφού έχουν ψηθεί τα ρεβίθια, σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.

Σε ένα ταψί ή γάστρα ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Για να φτιάξουμε το αλευρολέμονο, χτυπάμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού με το αλεύρι πολύ καλά και προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει από τα ρεβίθια. Περιχύνουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Παναγιώτης Μουτσάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη