Όσοι θυμούνται τα φαγητά στο ξυλόφουρνο, στις γειτονιές του χωριού, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν τη νοστιμιά τους. Ήταν μια μαγεία γεύσεων, μια ευωδία που χάριζαν τα αγνά υλικά, η συνταγή, ο παραδοσιακός φούρνος, τα κάρβουνα του ξύλου και η τεχνική του ψήστη. Και δεν έψηναν μόνο τις Κυριακές ή τις γιορτές τα ψητά κρέατα ή γλυκά. Τα Σάββατα ή τις καθημερινές ψήνανε τα ψωμιά του νοικοκυριού. Μετά από κάθε ψήσιμο και ενώ ο φούρνος ήταν ακόμα ζεστός, ψήνανε φαγητά σε ταψιά ή σε πήλινα. Από τα όσπρια δημοφιλές φαγητό στο φούρνο ήταν τα ρεβίθια. Μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους και δίνει γευστικές λαδερές εκπλήξεις όπως ρεβίθια με μελιτζάνες στο φούρνο. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπως οι Κυκλάδες, η βόρεια Ελλάδα, η Λάρισα, η Στερεά Ελλάδα, η Σίφνος και αλλού, που φημίζονται για τα ρεβίθια τους. Σήμερα ρεβίθια στο φούρνο ψήνονται στους ηλεκτρικούς οικιακούς φούρνους. Άλλαξαν οι εποχές, άλλαξαν και οι συνήθειες.
Υλικά
- 300 γρ. ρεβίθια
- 4 μελιτζάνες
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 πράσα το λευκό μέρος
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 300 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 300 ml ζεστό νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό ώστε να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Εντωμεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια και τις τηγανίζουμε ελαφριά σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Αδειάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πράσο σε φέτες και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ρίχνουμε τα ρεβίθια με τη σάλτσα. Διαλύουμε τον κύβο στο ζεστό νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης