Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ρεβυθοκεφτέδες

31 Οκτώβριος, 2022

Τα ρεβύθια, το αγαπημένο αυτό όσπριο, που αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας -ισοδύναμης αυτής του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων-, είναι πλούσιο σε μέταλλα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες, επομένως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι, ενώ ως πατρίδα τους θεωρείται η Μέση Ανατολή, στο πέρασμα των αιώνων έχουν φθάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη Μεσόγειο και την Ασία, ως την Αμερική και την Αυστραλία. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τους ερέβινθους των αρχαίων Ελλήνων απαντάται στην Ιλιάδα του Ομήρου, θεωρούνταν δε αρκετά πολύτιμοι, ώστε η εύρεσή τους να αποδίδεται -μυθολογικά τουλάχιστον- σε ένα θεό, τον Ποσειδώνα. Στην κλασσική Ελλάδα αποτελούσαν κύριο πιάτο, ενώ φαίνεται ότι καταναλώνονταν ήδη κατά το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Λέρνα και το Διμινιό.

Οι ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου, που σερβίρονται ως ζεστό ορεκτικό σε όλα τα ταβερνάκια του νησιού και ως μεζεδάκι σε κάθε μάζωξη σε σιφνέικο σπίτι, περιλαμβάνουν μπόλικα μυρωδικά, όπως ματζουράνα, δυόσμο, άνιθο, κρεμμύδι, αλλά και βραστές πατατούλες, ώστε να δέσει το μείγμα και να  μπορέσει να πλαστεί σε μπαλάκια, τα οποία στη συνέχεια πατάμε λίγο, για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό πλακέ νησιώτικο σχήμα. Αντίθετα, τα πιταρούδια, οι ρεβυθοκεφτέδες της Ρόδου, φτιάχνονται με ντομάτες τριμμένες, κρεμμύδι, ξερό δυόσμο και αλεύρι, με το υδαρές μείγμα να μπαίνει κουταλιά-κουταλιά στο καυτό λάδι του τηγανιού.

Υλικά

  • 300γρ. ρεβύθια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό
  • 2 κουταλιές δυόσμο
  • 3 τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • ½ πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι πιπέρι

Για το πασπάλισμα

  • Καλαμποκάλευρο
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι σόδα για να μουλιάσουν 8-10 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά και βράζουμε σε αρκετό νερό για 30 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό.
  2. Ρίχνουμε τα ρεβύθια σε multi και τα πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο ψιλοκομμένα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Πλάθουμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε ότι σχήμα θέλουμε. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και κυλάμε τους ρεβυθοκεφτέδες.
  4. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλη