Η Μάνη είναι μια πολυπρόσωπη, αλλά αδιαπραγμάτευτα γοητευτική περιοχή της Πελοποννήσου, καθώς γεωγραφικά διακρίνεται στην κυρίως ή Μέσα Μάνη που ορίζεται από τον αυχένα του Ταϋγέτου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο και στην Μεσσηνιακή ή Έξω Μάνη. Η Μέσα Μάνη με την σειρά της διακρίνεται, με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή, στην Ανατολική ή Προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς τον Λακωνικό Κόλπο και στην Δυτική ή Απόσκερη ή Αποσκιερή Μάνη, που βλέπει προς τον Μεσσηνιακό Κόλπο. Ο διαχωρισμός αυτός επεκτείνεται και στα προϊόντα που παράγονται, όπως και στις τοπικές συνταγές, που διαχρονικά αντικατόπτριζαν την παραγωγή της εκάστοτε περιοχής. Για παράδειγμα το μέλι της Προσηλιακής Μάνης δεν παράγεται στην Αποσκιερή, ενώ τεράστιες είναι και οι διαφορές μεταξύ της άγονης και άνυδρης Μέσα Μάνης, σε σχέση με την πλούσια σε παραγωγή Έξω Μάνη, με τα εκλεκτά λάδια της, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα εσπεριδοειδή της.
Η παραδοσιακή μανιάτικη μαγειρική ήταν ανέκαθεν λιτή, γήινη και απλή, εξαρτημένη από τα ελάχιστα προϊόντα που έβγαζε τούτος ο τόπος. Με λίγο νεράκι και αλευράκι παρασκεύαζαν ποικιλία από γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές, τηγανισμένες σε μπόλικο ελαιόλαδο, όπως τα λαλάγγια, οι περίφημες τραβηχτές πίτες ή οι δίπλες. Άφθονο εκτός από το ελαιόλαδο και το ντόπιας παραγωγής γευστικό αλάτι, η αφρίνα, που συνεχίζει να παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο, άφθονα επίσης τα χόρτα και τα λαχανικά, που πρωταγωνιστούσαν σε πάμπολλα πιάτα της τοπικής κουζίνας μαζί με τα εσπεριδοειδή, δεδομένου ότι δεν είχαν εισχωρήσει στην περιοχή οι ντομάτες.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης