Από τα πλέον αγαπημένα εδέσματα με πρωταγωνιστή τον κιμά δεν μπορεί παρά να θεωρούνται οι κεφτέδες -με καταγωγή από το επίσης τουρκικό “kofte”-, τα μπιφτέκια -από το γαλλικό “bifteck”, που σημαίνει μπριζόλα-, αλλά και το ρολό κιμά, που συνήθως κρύβει στα έγκατά του σφιχτοβρασμένα αυγά. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της αστικής κουζίνας, συνυφασμένο απόλυτα με τραπέζια και μπουφέδες γιορτών, δεδομένου ότι κόβεται σε ωραίες φέτες, ευπαρουσίαστες ώστε να βγάλουν ασπροπρόσωπη τη νοικοκυρά και πεντανόστιμες, ώστε να συνοδεύσουν επάξια σαλάτες ή αμυλούχες γαρνιτούρες, όπως το ρύζι ή με κάθε τρόπο μαγειρεμένες πατάτες.
Υλικά
Για τον κιμά:
- 1 κιλό ανάμεικτο κιμά (μοσχάρι, χοιρινό)
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 αυγό
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 20 ml ελαιόλαδο
- 20ml κόκκινο κρασί
- 150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι πιπέρι
Για την γέμιση:
- 5 αυγά βραστά
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Για το ταψί:
- 6 πατάτες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1/3 κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για 10 λεπτά, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Εντωμεταξύ βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με τα χέρια και προσθέτουμε μια κούπα νερό.
- Πάνω στο μπάγκο εργασίας απλώνουμε δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε τον κιμά και απλώνουμε ισόποσα σε όλη την επιφάνεια.
- Απλώνουμε στη μέση το τριμμένο τυρί και τοποθετούμε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο. Ρολάρουμε με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού και τυλίγουμε πολύ καλά και με το αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε πάνω στις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί από το ρόλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε για λίγο να σταθεί, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης