Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ρολό κοτόπουλο

03 Οκτώβριος, 2022

Για ένα τραπέζι γιορτινό, για ένα επίσημο τραπέζι που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους το ρολό θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα ρολά είναι πλέον ενδιαφέρουσες και δημιουργικές λύσεις καθώς μπορούμε να τα φτιάξουμε από οποιαδήποτε κρέας επιθυμούμε. Ιδανικά κρέατα για αυτό είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο.

Το ρολό κοτόπουλο από μπούτι ή στήθος, με πλούσια γέμιση, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά, απογειώνει τη γεύση του.  Με το κοτόπουλο υπάρχει μεγάλη πληθώρα υγιεινών και χορταστικών συνταγών, η μία καλύτερη από την άλλη, που δίνουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.  

Το κοτόπουλο είναι το λευκό κρέας που αγάπησε ο Έλληνας από την παιδική του ηλικία διότι συνδυάζεται με λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, του αρέσουν τα μπαχαρικά, τα βότανα και πλήθος άλλων υλικών όπως γιαούρτι, τυριά και τσίπα που συνηθίζουν στην Κρήτη. Αυτό τους δίνει φανταστικό δέσιμο και απερίγραπτη νοστιμιά όταν θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο πιάτο στους καλεσμένους μας. Σε πολύ παλιότερες εποχές τα τραπεζώματα γινόταν με κοτόπουλο πιλάφι, αρνί με χόρτα, ψάρι στο φούρνο, κρέας με λαχανικά, κόκορας κοκκινιστός κλπ. Σήμερα η κάθε νοικοκυρά προσπαθεί να εντυπωσιάσει με νέες συνταγές, νέα φαγητά και  νέες γεύσεις εμπλουτισμένες με καινούργια προϊόντα.

Σήμερα το λευκό κρέας γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.  Προτείνεται περισσότερο από τους διατροφολόγους ως πιο υγιεινό διότι περιέχει λιγότερο λίπος και αυτό το καθιστά ιδανικό και  πολύ σημαντικό για την διατροφή μας. Μας συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα μαζί με ψάρι, ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής η οποία υιοθετείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο χωρίς κόκαλα

Για την μαρινάδα

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 20ml πετιμέζι ή μέλι
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για γέμιση

  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 4 φέτες καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον
  • 150γρ. γραβιέρα

 

Εκτέλεση

  1. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον χασάπη ότι θέλουμε να φτιάξουμε ρόλο ώστε να μας ανοίξει το κοτόπουλο κατάλληλα.
  2. Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για την μαρινάδα και απλώνουμε με τα χέρια πάνω στο κοτόπουλο και από τις δυο πλευρές.
  3. Από την εσωτερική πλευρά του κοτόπουλου, απλώνουμε στη μέση  τις φέτες καπνιστής μπριζόλας,  τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και την γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια.
  4. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρόλο και δένουμε με σπάγκο.
  5. Απλώνουμε στο μπάγκο δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και πάνω αντικολλητικό χαρτί, μεταφέρουμε το ρόλο και τυλίγουμε πολύ καλά.
  6. Βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρες.
  7. Τέλος, ξεσκεπάζουμε και ρυθμίζουμε το φούρνο στο γκριλ. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
  9. Μπορούμε να σερβίρουμε με σαλάτα ή πατάτες φούρνου.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store