Μια πίτα, που με τις πολλές παραλλαγές της, κοσμεί τα τοπικά εδεσματολόγια πολλών περιοχών της Ελλάδας, είναι η ρυζόπιτα. Θα την βρούμε τόσο σε γλυκιά όσο και σε αλμυρή εκδοχή με το ρυζάκι να αποτελεί ουσιαστικά τον καμβά, επί του οποίου η φαντασία της νοικοκυράς και η διαθεσιμότητα των τοπικών πρώτων υλών, κεντούν μια ανεξάντλητη ποικιλία γεύσεων. Στην Ήπειρο, λοιπόν, τον τόνο δίνουν τα πλούσια σε γεύση τυριά, όπως η φέτα και η μυζήθρα, πάντοτε με την προσθήκη ολόφρεσκων αυγών και ντόπιου γάλακτος. Τυρένια ταυτότητα έχει και η γνωστή λευκαδίτικη ρυζόπιτα, ενώ στη Θεσσαλία τα καρύδια, το σουσάμι, οι σταφίδες, τα κανελογαρύφαλλα, ενίοτε δε και το σιρόπιασμά της, κάνουν τη ρυζόπιτα να θυμίζει μπακλαβά. Στην Κοζάνη πάλι η παραδοσιακή ρυζόπιτα ονομάζεται μπουρέκι της νύφης και μετατρέπεται σε γλυκό, που συνήθιζαν να ετοιμάζουν οι νεόνυμφες κοπέλες την Τρίτη, μετά την Κυριακή του γάμου τους, με πρωταγωνιστές -εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή το ρύζι, τη ζάχαρη και το βούτυρο-, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το λεμόνι και βέβαια τον κρόκο Κοζάνης.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης