Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαγανάκι με κανταΐφι

06 Δεκέμβριος, 2021

Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν. Ιδανικά για σαγανάκι θεωρούνται τα πιο σκληρά τυριά, που διατηρούν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, αλλά και το κυπριακό χαλούμι, η φορμαέλα Αράχωβας, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το ταλαγάνι με καταγωγή από την Μεσσηνία. 

 

Υλικά

  • 400 γρ. κανταΐφι
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γρ. Mix τυριών τριμμένα
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1/2 κουταλάκι θυμάρι
  • Πιπέρι
  • 300 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • Καβουρδισμένο αμύγδαλο
  • Φιστίκι Αιγίνης

 

Εκτέλεση

  1. Για την συνταγή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 30εκ ή τρία σκεύη σαγάνι.
  2. Αρχικά ανοίγουμε το καταΐφι με τα δάχτυλα ώστε να αφρατέψει.
  3. Βουτυρώνουμε το σκεύος και τοποθετούμε την μισή ποσότητά από το καταΐφι. Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο.
  4. Απλώνουμε πάνω το mix των τυριών και την μοτσαρέλα. Προσθέτουμε το θυμάρι και πιπέρι.
  5. Τοποθετούμε το καταΐφι και ραντίζουμε ξανά με το υπόλοιπο βούτυρο.
  6. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 - 45 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store