Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν. Ιδανικά για σαγανάκι θεωρούνται τα πιο σκληρά τυριά, που διατηρούν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, αλλά και το κυπριακό χαλούμι, η φορμαέλα Αράχωβας, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το ταλαγάνι με καταγωγή από την Μεσσηνία.
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης