PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Σαλάτα κουνουπίδι με γιαούρτι
εικονίδιο ημερομηνίας

01 Απρίλιος, 2021

Γίνεται το κουνουπίδι σαλάτα; Το δοκιμάσαμε κοκκινιστό, σοτέ, βραστό, σε σούπες, το κάναμε ψητό, το βάλαμε επάνω σε πίτσες, το κάναμε πουρέ, τουρσί και τώρα το δοκιμάζουμε σαλάτα. Ναι γίνεται υπέροχη σαλάτα σε συνδυασμό με άλλα υλικά. Το μέρος του κουνουπιδιού που τρώγεται είναι τα μπουμπούκια των λουλουδιών του. Ανήκει σε μια ακόμα ποικιλία βρώσιμων λουλουδιών που μπορούν να καταναλωθούν.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά βρώσιμα λουλούδια που τα ξέρουμε, είναι περισσότερο γνωστά και άλλα  πάλι που δεν τα βάζει ο νους μας. Η αγκινάρα είναι το άνθος της αγκιναριάς, οι ανθοί κολοκυθιάς που είναι υπέροχοι και η κορυφή της γεύσης των λουλουδιών είναι το τριαντάφυλλο γλυκό.  Ποια δεν ξέρουμε; Ο ανθός της μπεγκόνιας, το elderflower, οι βρώσιμες ορχιδέες, οι λεμονανθοί, οι κόκκινες παπαρούνες και πολλά άλλα. Τα βότανα μας με τους πλούσιους ανθούς όπως το χαμομήλι, το θυμάρι, το θρούμπι για να μην πω όλα τα βότανα.

 

Υλικά

Ένα κουνουπίδι

350 γραμμάρια  γιαούρτι στραγγιστό

1 σκελίδα σκόρδο

40ml ελαιόλαδο

15ml λευκό ξύδι

Χυμό από ένα λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

50 γραμμάρια  καρύδια θρυμματισμένα

Εκτέλεση

Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές μπουκίτσες και βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει λίγο.  Σουρώνουμε, μεταφέρουμε σε μία σαλατιέρα περιχύνουμε με το λεμόνι και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο λιωμένο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. 

Περιχύνουμε το βρασμένο κουνουπίδι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα καθώς και τα καρύδια θρυμματισμένα.

Τέλος ανακατεύουμε την σαλάτα μας πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη