Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με αβοκάντο

07 Μάιος, 2021

Μια διαφορετική γευστική πράσινη σαλάτα γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, είναι αυτή που περιέχει αβοκάντο. Το γνωστό πλέον φρούτο συνεχώς κατακτά έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και όχι αδίκως αφού πρόκειται για ένα προϊόν που συγκεντρώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που προάγουν την καλή υγεία. 

Το αβοκάντο γνωστό και ως βουτυρόδεντρο πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Τζαμάικα, αλλά και στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ  στις αρχές του 20ου αιώνα η καλλιέργεια του έφτασε στο Ισραήλ και μετά στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται ευρέως στη δυτική Κρήτη , μάλιστα αποτελεί μια επιτυχημένη υποτροπική καλλιέργεια η οποία έχει αποκτήσει διεθνή φήμη καθώς το προϊόν εξάγεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία θεωρείται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Όπως και το ελαιόλαδο, το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης βοηθώντας στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες , δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται πλησιέστερα στον φλοιό περιέχει την μεγαλύτερη  συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν το καθαρίζετε.

Προσθέστε λοιπόν στην καθημερινή διατροφή σας το αβοκάντο και μόνο οφέλη θα έχετε για τον οργανισμό σας.

 

Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο

10 ντοματίνια

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1 αγγούρι

1 κούπα ρόκα

150 γραμμάρια μοτσαρέλα σε μπαλάκια

Για ντρέσινγκ

50ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

1 πρέζα αλάτι

Φρέσκο πιπέρι

5 φύλλα βασιλικού

Για σερβίρισμα

80 γραμμάρια κρουτόν «Επιλογή μου»

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και κόβουμε σε φέτες, ρίχνουμε ελάχιστες σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσει.

Σε μία σαλατιέρα ρίχνουμε την ρόκα, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το αγγούρι.

Τέλος προσθέτουμε το αβοκάντο και την μοτσαρέλα.

Σε ένα πολυμηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.

Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κρουτόν και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη