PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με αποξηραμένα σύκα

εικονίδιο ημερομηνίας

02 Δεκέμβριος, 2020

Η σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα κερδίζει όλο και περισσότερο θέση στο ελληνικό τραπέζι μιας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Οι νοικοκυρές επιλέγουν να την παρασκευάσουν με ιδιαίτερη προσοχή στο γιορτινό τραπέζι μαζί με φαγητά που θα κλέψουν την παράσταση.

Οι λαχταριστές σαλάτες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τον ρόλο του απλού συνοδευτικού στο γεύμα και έχουν κερδίσει να γίνουν οι ίδιες βασικό γεύμα και να μας χορταίνουν. Ιδιαίτερα εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ιδιαίτερα με αποξηραμένα σύκα, είναι μια εντυπωσιακή, ελαφριά και πολύ γουστόζικη σαλάτα.

Το σύκο, το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αποτελεί τροφή και πηγή με πλούσια και θρεπτικά συστατικά. Αποτελούσε διατροφικό συστατικό της Μεσογείου από την αρχαιότητα. Στην κλασική Ελλάδα ήταν ο τρίτος σε σπουδαιότητα καρπός μετά την ελιά και το σταφύλι. Γνωρίζοντας την πολύτιμη διατροφική τους αξία μάθανε να τα αποξηραίνουν και να τα χρησιμοποιούν ως τροφή στους πολεμιστές.

Στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου που υπάρχει πληθώρα, τα σύκα τα ξέραιναν στις ταράτσες και τα δώματα των σπιτιών πάνω σε καλάμια που μάζευαν από ρεματιές την περίοδο του καλοκαιριού. Στην συνέχεια τα φούρνιζαν για να μελώσουν και τα αποθήκευαν σε ντουλάπι για να τα απολαύσουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.  

Υλικά

100gr πράσινη σαλάτα

100gr αντίδια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

5 φέτες λιαστή ντομάτα

 100gr μανούρι

6 αποξηραμένα σύκα

3 κριτσίνια

Παστέλι

Για σώς

40 γραμμάρια βαλσάμικο

40 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι

40 γραμμάρια πετιμέζι

120 γραμμάρια ελαιόλαδο

20 γραμμάρια μουστάρδα

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα σχαρωτό  τηγάνι βάζουμε το μανούρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές, κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα.

Σε μία σαλατιέρα βάζουμε την πράσινη σαλάτα και τα αντίδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία τη λιαστή ντομάτα και τα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Προσθέτουμε το μανούρι,  τα κριτσίνια και το παστέλι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σώς,  λίγο πριν σερβίρουμε περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη