H παρούσα συνταγή δίνει ένα αποτέλεσμα όχι μόνο εξαιρετικά εύγευστο, αλλά και προφανώς ιδιαίτερα δυναμωτικό, δεδομένου ότι οι μεν φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο -μεταξύ άλλων- σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β, την ίδια στιγμή που το πληγούρι -ή πουργούρι ή χόνδρος αν προτιμάτε-, είναι ένα δημητριακό από σπασμένο σκληρό σιτάρι, με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αρκετά υψηλά επίπεδα των περισσοτέρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την αναφορά μας στις φακές, χωρίς να τονίσουμε ότι οι καλύτερες στην Ελλάδα -για να μην πω στον κόσμο-, παράγονται στο οροπέδιο της Εγκλουβής, στην Λευκάδα, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ως μία από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού - φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος, ενώ οι ίδιες οι φακές Εγκλουβής περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης