Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με φιογκάκια

01 Νοέμβριος, 2021

Το ζυμαρικό φιογκάκι - λέξη παρμένη από τα ομώνυμα φιογκάκια- μας θυμίζει πεταλούδα και αναπόφευκτα μας γυρνάει στα παιδικά μας χρόνια και τις παιδικές γεύσεις. Ζυμαρικό, που πέρα από την εμφάνιση του κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμα και σκέτα με μια απλή κόκκινη σάλτσα με ντομάτα αλλά το κυριότερο είναι ότι παντρεύεται με πολλά υλικά και δίνει γευστικά πιάτα και προπάντων δημιουργεί δροσερές σαλάτες.

Με τα ζυμαρικά, ένας πετυχημένος συνδυασμός είναι τα αλλαντικά. Μια ευκαιρία να εντυπωσιάσουμε καλεσμένους σε γεύμα στο σπίτι μας, είναι να φτιάξουμε σαλάτα αλλαντικών με φιογκάκια. Σαλάτα που αγαπούν τα παιδιά, μπορεί να υπάρχει πάνω σ’ ένα γιορτινό τραπέζι, σε μπουφέ ή σε πάρτι.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να λατρεύουμε τις πλούσιες σαλάτες και ιδιαίτερα τις έξυπνες λύσεις. Οι λαχταριστές σαλάτες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν το ρόλο του απλού συνοδευτικού και έχουν γίνει οι ίδιες βασικό γεύμα και μας χορταίνουν.

Οι σαλάτες ήταν αγαπητές και γνωστές από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και μεταγενέστερα οι Ρωμαίοι τιμούσαν δεόντως τα σαλατικά αρτύματα με λάδι, ξίδι και αλάτι. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Ρωμαίος αριστοκράτης, επιστήμονας και ιστορικός, συγγραφέας του έργου «Φυσική Ιστορία», γράφει για την εξαιρετική νοστιμιά ορισμένων κηπευτικών που καταναλώνονταν χωρίς μαγείρεμα, φρέσκα ή διατηρημένα σε  μείγμα από ξίδι και αλάτι και θεωρούνταν πρόγονοι των σημερινών σαλατών.  Πολύ αργότερα το 14Ο αιώνα στο περίφημο «The Forme of Cury»,  εκτεταμένη συλλογή μεσαιωνικών αγγλικών συνταγών εποχής δίνεται ο ορισμός της μεσαιωνικής σαλάτας ως μεγάλη ποικιλία φυλλωδών λαχανικών και βοτάνων, σχοινόπρασο, χλωρά σκόρδα και κρεμμύδια, όλα καλά πλυμένα και αρτυμένα με λάδι, ξύδι και αλάτι.  Ο chef Robert May το 1660, στο συνταγογραφικό βιβλίο του με συνταγές χωρισμένες σε κατηγορίες καταγράφονται δεκατέσσερις συνταγές για «μεγάλες σαλάτες».

 

Υλικά

1 συσκευασία φιογκάκια «Επιλογή μου»

100 γραμ. καπνιστή μπριζόλα

100 γραμ. φέτες μπέικον

150 γραμ. φέτες τυρί κασέρι

2 καρότα κομμένα σε κύβους

150 γραμ. καλαμπόκι βρασμένο «Επιλογή μου»

1/2 πράσινη πιπεριά

1 κουτάλια ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Για τη σως

150 γραμ. μαγιονέζα

200 γραμ. γιαούρτι «Επιλογή μου»

1 κουτάλια μουστάρδα «Επιλογή μου»

20ml ελαιόλαδο «Επιλογή μου»

Αλάτι «Επιλογή μου»

Πιπέρι «Επιλογή μου»

 

Εκτέλεση

Σε αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά όσο χρόνο αναγράφει συσκευασία. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπόλ τα ζυμαρικά και προσθέτουμε τα αλλαντικά, το τυρί και τα λαχανικά  κομμένα σε μικρά καρέ. Προσθέτουμε το βρασμένο καλαμπόκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη σως και περιχύνουμε την σαλάτα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουνε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης