Μια δροσερή σαλάτα που συνδυάζει εξωτικό φρούτο με θαλασσινό και κλέβει τις εντυπώσεις σ’ ένα τραπέζι. Ένα εξωτικό φρούτο που μέχρι μερικά χρόνια δεν το γνωρίζαμε. Τελευταία έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στα μενού των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, σε μια μεγάλη ποικιλία απίθανων συνταγών. Χορταστικό και υγιεινό, έχει δέσει με την ελληνική κουζίνα, από τις σαλάτες μέχρι το παγωτό, από αυγά τηγανιτά μέχρι το κρητικό ντάκο και φυσικά σε πολλές σάλτσες.
Πλούσιο, γευστικό και κρεμώδες είναι ένα μοναδικό φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μας ήρθε από το κεντρικό και νότιο Μεξικό και από την Κεντρική Αμερική, όπου εκεί ήταν γνωστό ως βουτυρόδεντρο. Το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς και αποτέλεσε συστατικό της διατροφής τους. Όταν οι ισπανοί κατακτητές έφτασαν στην Αμερική γνώρισαν μεταξύ των άλλων και αυτό το εξωτικό φρούτο, το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον τους. Από τότε το αβοκάντο αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο. Στην Ελλάδα ήρθε το 1910, με την Κρήτη να πρωτοστατεί στη συστηματική καλλιέργεια του το 1966 λόγω κλίματος.
Από την άλλη οι γαρίδες είναι ο καλύτερος θαλασσινός μεζές για τους Έλληνες. Οι αρχαίοι Αθηναίοι τις ονόμαζαν «καρίδες» ή «καρίς», λόγω της κατασκευής του σώματος τους, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους καταλαμβάνει το κεφάλι. Συνήθως καταναλώνονταν ψητές ή βραστές με μπόλικα μυρωδικά. Είναι από τα θαλασσινά που η ζήτησης της είναι απίθανα υψηλή και η περιορισμένη ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί.
Ότι μέγεθος και να έχει, φρέσκια η κατεψυγμένη, η γαρίδα είναι από τα θαλασσινά που μπορούμε να απολαύσουμε και ως σαλάτα, ακολουθώντας τη τάση που θέλει πλούσιες σαλάτες να ξεπερνούν το ρόλο του απλού συνοδευτικού στο γεύμα.
Υλικά
Για το ντρέσινγκ
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης