Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με κούς κούς

02 Σεπτέμβριος, 2021

Το κούς κούς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που συνδυάζεται άριστα με κρεατικά, λαχανικά και τρώγεται και σε μορφή σαλάτας. Αν έχεις πιπεριές, αγγούρι, καλαμπόκι, ντοματίνια, αβοκάντο, μαϊντανό, καρότο, πορτοκάλι αμύγδαλο φιλέ λευκό, θέλεις μόλις πέντε λεπτά για την παρασκευή μιας πλούσιας συνοδευτικής σαλάτας σ’ ένα γιορτινό τραπέζι. Ιδιαίτερα ιδανικό γι αυτούς που κάνουν vegan διατροφή και γι αυτούς που ψάχνουν συνεχώς καινούργιες ιδέες για το γεύμα τους.

Έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Μεσογείου,  στο Μαρόκο και είναι το επίσημο πιάτο της χώρας και σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Εκεί το μαγειρεύουν την ιερή μουσουλμανική ημέρα Παρασκευή και για ειδικές περιπτώσεις. Όμως οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι είναι ένα πανάρχαιο είδος ζυμαρικού και προέρχεται από την κουζίνα των Βέρβερων.  Οι Βέρβεροι (προήλθε από την ελληνική λέξη βάρβαρος) είναι οι ιθαγενείς της Βορείου Αφρικής, δυτικά της κοιλάδας του Νείλου. Είναι διαμοιρασμένοι κυρίως στην Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Λιβύη. 

 

Υλικά

  • 200 γραμ. κους κους
  • 1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη  σε κύβους
  • 100 γραμ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 αγγούρι κομμένο σε κύβους
  • 8 ντοματίνια
  • 1 καρότο ξυσμένο
  • ½ πορτοκάλι κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για σάλτσα

  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 Κουταλιά μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  •  

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κους κους και γεμίζουμε με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Στην συνέχεια σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ που θα φτιάξουμε την σαλάτα.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά για την σάλτσα και περιχύνουμε την σαλάτα.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης