Το κούς κούς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που συνδυάζεται άριστα με κρεατικά, λαχανικά και τρώγεται και σε μορφή σαλάτας. Αν έχεις πιπεριές, αγγούρι, καλαμπόκι, ντοματίνια, αβοκάντο, μαϊντανό, καρότο, πορτοκάλι αμύγδαλο φιλέ λευκό, θέλεις μόλις πέντε λεπτά για την παρασκευή μιας πλούσιας συνοδευτικής σαλάτας σ’ ένα γιορτινό τραπέζι. Ιδιαίτερα ιδανικό γι αυτούς που κάνουν vegan διατροφή και γι αυτούς που ψάχνουν συνεχώς καινούργιες ιδέες για το γεύμα τους.
Έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Μεσογείου, στο Μαρόκο και είναι το επίσημο πιάτο της χώρας και σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Εκεί το μαγειρεύουν την ιερή μουσουλμανική ημέρα Παρασκευή και για ειδικές περιπτώσεις. Όμως οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι είναι ένα πανάρχαιο είδος ζυμαρικού και προέρχεται από την κουζίνα των Βέρβερων. Οι Βέρβεροι (προήλθε από την ελληνική λέξη βάρβαρος) είναι οι ιθαγενείς της Βορείου Αφρικής, δυτικά της κοιλάδας του Νείλου. Είναι διαμοιρασμένοι κυρίως στην Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Λιβύη.
Υλικά
Για σάλτσα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης